Prošla 2020. godina, znatno sušnija kad je u pitanju broj turista, rezultirala je povećanim brojem odjavljenih apartmana.

Mnogi vlasnici privatnih smještaja su zbog pandemije koronavirusa zabilježili manji broj gostiju ili ih uopće nisu imali, pa pokušavaju iznaći novu računicu u iznajmljivanju apartmana podstanarima. Neki pritom odjavljuju turistički smještaj, drugi ih pak, što je vidljivo u oglasnicima, po staroj navadi pokušavaju pridobiti uz ograničen vremenski rok boravka u objektu, najkasnije do 1. lipnja.

– U 2020. godini na području Splitsko-dalmatinske županije odjavu pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu zatražilo je 3266 građana – govori nam Stjepanka Marčić, voditeljica Odsjeka za turizam u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj je trenutačno aktivno 26.523 iznajmljivača. Njihov ukupan broj smanjen je za 11 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije.

– Najveći broj odjava bilježimo na području Splita, gdje je 1200 iznajmljivača zatražilo odjavu, odnosno 15 posto u odnosu na ukupan broj registriranih. Najmanje je odjavljenih na otocima Hvaru i Visu, njih pet posto – iznosi brojke Stjepanka Marčić.

Građani su predavali zahtjeve za odjavu tijekom cijele godine, a najintenzivnije tijekom prosinca 2020.

Najčešći razlog odjave koji su iznajmljivači navodili prigodom odustajanja od pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu jest činjenica da u 2020. godini nisu imali ni jednog gosta, dok su u isto vrijeme morali plaćati porez, turističku pristojbu i turističku članarinu, pa im se ne isplati imati trošak bez prihoda, piše Slobodna Dalmacija.

Dubrovčani se još nadaju

Slaba lanjska turistička sezona nagnala je mnoge dubrovačke iznajmljivače da se okrenu dugoročnom najmu nekretnina.

Zbog novih poreznih rješenja donesenih još u rekordnoj turističkoj 2019., po kojima su izračunati maksimalni gradski porezi po turističkoj postelji i također maksimalno visoka turistička pristojba za 2021. u Dubrovniku, mnogi su iznajmljivači otkazali kategorizacije svojih apartmana.

Prema podacima Ureda državne uprave Odjela za turizam, zaključno s 15. prosinca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je registrirano 8397 iznajmljivača, dok ih je prošle godine bilo 8725.

Iz toga proizlazi kako je do sredine prosinca bilo 328 privatnih iznajmljivača manje, odnosno 2071 krevet manje u odnosu na lanjsku godinu. Od toga, riječ je i smanjenju od 141 iznajmljivača, odnosno 843 kreveta na području grada Dubrovnika.

Više o ovome možete pročitati na portalu Slobodna Dalmacija.

Piše: Mirela Goreta