Metkovac Stipan Iličić, kao priznati chef u poznatom zagrebačkom restoranu Balon, sudjeluje u natjecanju za najbolji zagrebački biftek. Prema pisanju portala Kult plave kamenice, njegov ladies steak je ušao u najužu konkurenciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Stipan Iličić chef je prije dolaska u Zagreb radio u renomiranim svjetskim i domaćim restoranima, među kojima se posebno ističe nizozemski De Liberije (vlasnik tri Michelinove zvjezdice) te dubrovačka Stara loza.

Evo što o njegovu autorskom jelu piše portal Kult plave kamenice:

Ladies steakBalonu na Prisavlju bio je tehnički upravo savršeno pečen. Tražili smo medium rare. Dobili smo tamnosmeđi steak posut krupnom solju. Presjek je bio doslovno školski: djelomično ružičast a djelomično crven, uz izvrsno pečeno povrće,

Pečeno povrće najdosadniji je prilog u hrvatskim restoranima, jer se sastoji od bezokusnih, poluzrelih i nepažljivo pečenih kriški paprika, rajčica, tikvica i patlidžana. No, Balonovo pečeno povrće pjevalo je dubokim, sasvim blago oporim okusima briljantno kremastog patlidžana. Balonov chef Stipan Iličić servirao nam je, tehnički gledajući, dosad najbolji biftek u Zagrebu.

Ladies steak dobra je izmišljotina za sve obožavatelje bifteka koji se ne žele prejesti, moraju jesti više puta dnevno ili naprosto osim u bifteku žele uživati i u predjelu i desertu. Ladies steak zapravo je fillet mignon, uzak ali debeo rez bifteka koji je u Europi najčešće težak između 160 i 190 grama (u Americi je file mignon barem za trećinu ili više teži). Znamo li da biftek tijekom termičke obrade na visokoj temperaturi tipično gubi 15 do 17 posto težine, format ladies steaka idealan je za one koji žele uživati u krvavoj govedini, a da ne osjećaju prijekornu sjenku brojača kalorija.

OGLAS