Župan Nikola Dobroslavić danas je u Velikoj vijećnici uručio nagrade i priznanja ovogodišnjim dobitnicima nagrade „Zlatna naranča“, projekta koji je Županija s Regionalnom agencijom DUNEA pokrenula kako bi se ukazalo na važnost razvoja ruralnog turizma u cilju poboljšanja kvalitete cjelokupne turističke ponude.

Nagradu za najbolji primjer ruralnog turizma ove je godine osvojila Konoba Mate iz Pupnata te je vlasnicima, obitelji Farac, župan Dobroslavić danas uručio statuu zlatne naranče i povelju, a pripada im i iznos od pet tisuća kuna. Konoba je otvorena 2000. godine i danas o njoj brine već druga generacija, koja gastronomski bogatu tradiciju i običaje interpretira kroz ponudu lokalnih, tradicionalnih jela i slastica, no na drugačiji i inovativan način, uzimajući tehnologije pripreme iz moderne gastronomije, ali zadržavajući naslijeđe koje s pažnjom njeguju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dobitnik druge nagrade na ovogodišnjem natječaju, za što im je danas uručena Srebrna povelja i tri tisuće kuna, je Bonaca Klek iz Kleka, koju vodi šesteročlana obitelj Deak. U sklopu ponude turističkog smještaja obitelj Deak ima 31 bungalov/apartman u turističkom naselju Klek idealno za obiteljski tip turizma te luksuznu Vilu Stolovi, sa svim popratnim sadržajima. Obitelj Deak u Opuzenu ima i suvremenu vinariju te imaju i dvije linije vlastitih proizvoda, pa je tako ‘Ćaća moj’ brend za vrhunska, a ‘Dida moj’ za kvalitetna vina, a obitelj se bavi i maslinarstvom.

Seosko domaćinstvo Savonari iz Orašca dobitnik je treće nagrade te im je danas uručena brončana povelja i dvije tisuće kuna. Objekt je smješten u dvorcu koji plijeni pozornost očuvanom izvornom arhitekturom, uz mali samostan iz 17. stoljeća, a čitavi obnovljeni ladanjski kompleks pripada obitelji Rakigija koja turistima već 40 godina, osim smještaja u pomno uređenim sobama, nude i tradicionalnu kuhinju i proizvode iz vrta koji se prostire oko dvorca na oko pet tisuća četvornih metara.

Uz ove nagrade, dodjeljuju se i posebne nagrade u kategoriji Atrakcije u ponudi ruralnog turizma; ove godine su one pripale OPG Seosko domaćinstvo Miletić iz Vela Luke (posebna nagrada u kategoriji atrakcije u ruralnom turizmu, priznanje i tri tisuće kuna) te Vinariji Križ iz Prizdrine (u kategoriji Tradicijski proizvodi, priznanje i tri tisuće kuna).

Inače, prijave za nagradu „Zlatna naranča“ otvorene su još prošle, 2020. godine te je pristiglo rekordnih 35 prijava no pandemija koronavirusa zaustavila je obilazak poslovnih subjekata te je ocjenjivačka komisija u dva kruga ocijenila i obišla finaliste u 2021. godini, a potom i izabrala najbolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pri dodjeli je također istaknuto kako se pri ocjenjivanju itekako vodilo računa o kvaliteti proizvoda i usluge, odnosno da je ponuda koja se nudi stil života i da se radi o domaćim proizvodima prezentiranim na jedinstven i autohton način.

OGLAS