Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu u srijedu 27. ožujka 2024. godine vlč. Luka Slijepčević, tijekom akademskog čina, položio je istraživački licencijatski ispit, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U ispitnom povjerenstvu su bili predsjednik povjerenstva doc. dr. sc. Branko Murić, mentor-član izv. prof. dr. sc. Daniel Patafta i članica izv. prof. dr. sc. Ana Biočić.

Kako bi pristupio polaganju licencijatskog ispita, vlč. Slijepčević položio je sve ispite, ispunio izvannastavne aktivnosti te napisao rad pod nazivom Lik i djelo umirovljenog dubrovačkog biskupa Josipa Carevića (1883. − 1945.). U pismenom radu vlč. Slijepčević, uz životopis biskupa Carevića te teološku analizu njegovih govora, prikazao je arhivska istraživanja iz Arhiva Dubrovačke biskupije, te Arhiva Splitsko-makarske i Beogradske nadbiskupije.

Biskup Josip Marija Carević nakon umirovljenja i odlaska iz Dubrovnika 1940. godine dolazi u Zagreb, a 1943. odlazi u selo Vižovlje u župu Veliko Trgovišće, gdje pastoralno djeluje u filijalnoj crkvi Majke Božje u Strmcu. U ožujku 1945. godine biskup je nestao, a u narodu se i danas priča o biskupovom okrutnom mučenju i smrti. Nakon 79 godina nije poznato mjesto gdje počivaju biskupovi posmrtni ostaci. Umirovljeni dubrovački biskup Josip Marija Carević jedini je katolički biskup ubijen za vrijeme Drugog svjetskog rata s područja tadašnje Jugoslavenske biskupske konferencije.

Vlč. Luka Slijepčević rođen je 1980. godine u Zagrebu. Nakon Nadbiskupske klasične gimnazije upisao je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu i otišao u franjevački novicijat. Poslije druge godine studija, obrazovanje je nastavio na Regionalnom umbrijskom teološkom učilištu u Asizu, a bakalaureat iz teologije postigao je na Papinskom lateranskom sveučilištu. U Zagrebačku nadbiskupiju inkardiniran je 2014. godine. Poslijediplomski studij iz crkvene povijesti upisao je 2020. godine. Trenutno je župnik u Župi Blažene Djevice Marije od sedam žalosti u Velikom Trgovišću te upravlja Župom Sveta Tri kralja u Velikoj Erpenji.

Foto: ZN

OGLAS