Dugo ćemo pamtiti ovo ljeto po suši, nesnosnim  vrućinama, kolonama  na  cestama… Zajedno s nama i naši  ljubimci su proživljavali ovo stresno  vrijeme. No, još nije gotovo! Ljeto još traje, a s njime i vaše mjere opreza i osobite pažnje prema vašim ljubimcima.

Uvijek  držite posudu s čistom vodom u blizini Vašeg ljubimca! Psi i mačke trebaju puno više vode  nego mi, ne mogu  se  znojiti, dahtanjem se hlade. Kad krećete na put ili na plažu, osigurajte mu neosunčano mjesto u automobilu, upalite hlađenje, ali ne izravno u životinju!

Noći su postale hladnije, napokon. Vaš ljubimac je odahnuo. Može spavati na miru, jesti po volji, jer nije prevruće. Jutra su svježija, počela je padati i rosa. To je savršena prigoda za šetnju s Vašim psom.

No, nije samo  nama svježije i  krpelji su odahnuli. Konačno mogu ponovno krenuti u potragu  za krvlju, tako potrebnom za njihov razvojni ciklus. Opet su tu,među nama. Zaštitite svoje ljubimce, većina nas je to već prije obavila, ali provjerite s vašim veterinarom je li to bilo dovoljno, a pazite i na sebe.

Buhe i uši, šugarci i demodeksi su tu cijelu godinu, ne zaboravite zaštiti ljubimce. I sebe!

Ako ste dugo bili odsutni iz kuće i vrta, prvo provjerite što je unutra pa onda dopustite ulazak svojim ljubimcima. Ne dopuštajte im da pojedu mrtve kukce i glodavce jer su možda otrovani.

Kasno ljeto i jesen je vrijeme obilja, puno je koštuničavih plodova po tlu. Nemojte dopustiti da ih jedu vaši ljubimci jer oni nemaju probavu prilagođenu takvoj  hrani. Osobito  mali psi imaju problema kad pojedu plodove s košticom: oni često zaostanu u zadnjem crijevu, tamo se gomilaju i u jednom trenutku mogu uzrokovati i fatalni zatvor.

Dolaze nam najugodniji mjeseci u godini rujan i listopad. Krenite više u prirodu s vašim ljubimcem, to je svima korisno. Svako jutro i večer idite u šetnju, i sreća zbog ugodnog druženja će biti obostrana.

Dragi prijatelji, uz želju da ova suša uskoro završi, srdačan pozdrav.