Evo jedna malo drugačija priča o bananama u dolini Neretvi, točnije nakraj Mobina u Metkoviću, gdje je uz svoj rasadnik Agro Neretva prije dvije godine Bruno Volarević posadio sadnicu banane.

Vidjeti sadnicu banane u našim krajevima i nije neka novost kao činjenica da neke od njih donose plodove. Naime, ovoj tropskoj biljci kojoj je optimalna temperatura zraka oko 19°C tijekom cijele godine i koja traži puno vode, ali ne i vodom zasićeno tlo, te koja ne voli vjetar, i nije baš mjesto u vrućoj i sušnoj Dalmaciji.

Prije dvije godine sam bio kod prijatelja na jugu Italije, u mjestu Sarento. Na moje čuđenje ponudio mi je svježe ubrane banane iz svoga dvorišta. Na povratku sam jednu sadnicu ponio sa sobom i posadio je pored stare Neretve i od tada donosi plodove. – kaže nam Bruno.

Ove godine ih je već nekoliko stabala koje se razmnožavaju preko korijena pa uskoro bi ovaj dio obale stare Neretve mogao obrasti ovom tropskom biljkom.

Stabljika banane ima ženske cvjetove iz kojih nakon oplodnje izrasta grozd banana, a tu je i muški cvijet koji je također jestiv za što postoji više recepata.

– Planiram umjesto mandarina, zasaditi plantažu banana. – kaže nam Bruno u šali, a mi promišljamo da bi se stabla banana mogla sve češće naći u neretvanskim okućnicama i na stolovima umjesto ovih iz dalekih zemalja.