Najveću hrvatsku političku stranku, HDZ čekaju unutarstranački izbori koji će biti 15. ožujka i velik su ispit za aktualnog predsjednika stranke i Vlade Andreja Plenkovića. Njegov protukandidat je Miro Kovač, a po prvi put će se predsjednik stranke birati po načelu jedan član – jedan glas. Stoga je svakom od njih važna podrška iz stranačke baze.

Javnu podršku Andreju Plenkoviću u kandidaturi za predsjednika HDZ-a dali su župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. U nedavnoj izjavi za dubrovačke medije zamjenica župana Žaklina Marević također podržala je Andreja Plenkovića.

Obzirom da stranka zaista ide u pravom smjeru i da je sve što je u proteklom periodu napravljeno i na stranačkom dijelu rada, ali i u vodstvu Vlade moju apsolutnu podršku ima sadašnji predsjednik Plenković. – izjavila je Marević.

Osim Plenkovića Marević je apsolutnu podršku pružila i Branku Bačiću koji se kao dio njegva tima kandidirao za mjesto potpredsjednika.

Metkovski gradonačelnik i predsjednik najbrojnije organizacije HDZ-a u Dolini Neretve Dalibor Milan se još uvijek ne izjašnjava pa je moguće da čeka rasplet situacije. Plenkovićevi oponenti Kovač, Stier, Penava i Brkić iz tzv. tima alternativa Plenkoviću najviše predbacuju ratifikaciju Istanbulske konvencije koju je prvi čovjek metkovskog HDZ-a podržao pa bi gledajući to svjetonazorsko pitanje on trebao biti bliži trenutnom predsjedniku HDZ-a i Vlade Plenkoviću.

Ni čelni ljudi ostalih neretvanskih organizacija HDZ-a ne istupaju javno kada je riječ o podršci nekom od kandidata za čelnu poziciju u stranci. Čekaju li rasplet situacije ili će svom članstvu preporučiti nekoga od kandidata, ostaje vidjeti.