U Šibeniku, na travnjaku ispred Azimuta, 24. lipnja je otvorena izložba Margaret i Albert u sklopu 61. Međunarodnog dječjeg festivala iza koje stoje kreativci Koraljko Greben (Jelenko Ujdur) i Mario Lulas.

Izložba Margaret i Albert je autobiografska priča dvojice umjetnika. Jelenko i Mario su od prvog trenutka upoznavanja kliknuli do te mjere da su sigurni da ste poznaju još iz prošlih života i to dok su bili, ni manje ni više nego Margaret Thatcher i Albert Einstein, piše ŠibenikIN.

Neko iz Azimuta je napisa datum 24. lipnja i rečeno nam je da imamo izložbu i onda šta ćemo mi jadni. Nitko nas ništa ne pita, pa smo mi lipo došli i napravili ovo. ‘Brat’ Koraljko, kralj Doline Neretve, i ja nismo konceptualni umjetnici, jer ne znamo šta to znači. Ni umjetnici nismo, jer su umjetnici svi trknuti, a mi smo baš normalni. Klubu Azimut odajemo veliko priznanje i zahvalu, jer nam nitko živ na kugli zemaljskoj, nikakvi kustos ne bi rekao dođite kod nas napravite izložbu. – kazao je u svom stilu Lulas.

Karakteristično za obojicu je da rade sa prirodnim materijalima, nerijetko odbačenim starim stvarima kojima udahnu novi život. Njihove radovi krasi humorističan stav prema životu koji se u potpunosti preslikava na njihovu umjetnost, punu života, boja i smijeha.

– Nemam nikakve skice za svoj rad, kod mene su skice u glavi. Važna mi je ta ekološka priča, da volim stare stvari reciklirati. Oduvijek inspiraciju pronalazim u prirodi. Super mi je kad uspijem nekom komadu ‘smeća’ dati novi život i smisao. – zaključuje Koraljko.

Zaboravite na sve što se inače može očekivati od jedne izložbe, koju možete pogledati do 3. srpnja, očekujete neočekivano i prepustite se ovom ludo zabavnom putovanju u režiji dva prijatelja, dva nesvakidašnja genijalca koji svojim radom oslikavaju naše živote i čine ih ljepšim.

Podsjetimo, Koraljko Greben rođen je u Metkoviću. Od malih nogu ima potrebu za stvaranjem, najviše je učio na metodi pokušaja i pogrešaka. Najviše ga zanima kiparenje i fotografija, a redoviti je sudionik street art festivala gdje izrađuje prepoznatljive murale. Tijekom 2018./2019. provodio je Grebeonice kreativne radionice za djecu u svrhu micanja djece od malih i velikih ekrana i istrazivanja njihove kreativnosti.

Mario Lulas rođen je u Parizu, odrastao u Šibeniku. Bavi se izradom razno raznih egzibicija i kerefeka u betonu, ali i drvu. On je Mario Juras poznatiji kao Lulas i dolazi iz Podlukovnika gdje – prodaje pitare, među ostalim. Karakteristično za njegove radove je da svi od reda imaju uporabnu vrijednost; brodovi, stari trabakuli, muzički instrumenti, šeširi, svjetiljke, podmetači, tanjuri, vrtne garniture za sjedenje, stolovi, lavandini,… ). Za sebe kaže da nije zidar, a ni keramičar.

Nakon izložbe u koncertnom programu predstavio se još jedan kreativac, Fikcio Monger, sa svojim novim glazbenim materijalima, piše ŠibenikIN.

Autor: F. Zeljak