Odbor za dodjelu Nagrade „Faust Vrančić“, na sjednici održanoj 21. ožujka 2024. godine donio je Odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2023. godinu. Na prijedlog Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, jedna godišnja nagrada odlazi u Metković Marini Nikolić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Marina Nikolić učiteljica je savjetnica tehničke kulture i informatike zaposlena u OŠ Stjepana Radića u Metkoviću s više od 30 godina radnog iskustva.

Njezino mentorstvo i iznimno kvalitetan rad s mladima omogućio je njezinim učenicima od 1996. godine kontinuirano sudjelovanje na državnim natjecanjima mladih tehničara iz različitih područja tehničkih znanosti koja uključuju promet, graditeljstvo, modelarstvo i maketarstvo, obradu materijala, strojarske konstrukcije, elektrotehniku i fototehniku. U posljednjih 14 godina sudjelovanja na natjecanjima mladih tehničara, uz njezino mentorstvo 44 učenika su bili županijski prvaci i sudjelovali na državnim natjecanjima. Među njima je bilo šest državnih prvaka i drugih visoko rangiranih mjesta. Za ostvarena prva mjesta na državnim natjecanjima učenici i mentorica nagrađeni su Oskarima znanja, od čega je posljednji dodijeljen njezinoj učenici u školskoj godini 2022./23. u kategoriji Fotografija.

Prof. Nikolić bila je organizator i član povjerenstava na svim razinama školskih natjecanja. Aktivno je surađivala s izdavačkim kućama kao recenzent i autor udžbenika kao što je priručnik za tehničku kulturu „Uvod u poduzetništvo“. Godine 2023. u suradnji s Hrvatskim fotosavezom organizirala je i postavila izložbu fotografija u OŠ Stjepana Radića u Metkoviću, pod nazivom „Portret Grada – Metković – camerom obscurom“, na kojoj su bili izloženi radovi učenika s fotografske radionice camere obscure koju je gđa Nikolić provela također u suradnji s Hrvatskim fotosavezom godinu prije.

Dobitnica je Zahvalnice Ministarstva znanosti i obrazovanja na doprinosu razvoju kvalitete odgojnoobrazovnog sustava Republike Hrvatske uz iznimno zalaganje i profesionalizam s ciljem omogućavanja kvalitetnog obrazovanja učenicima u školskoj godini 2018./2019.

Nagrada „Faust Vrančić“ dodjeljuje se za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi, a prošle godine dodijeljena je Zajednici tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Daliji Milić Kralj.

Tekst i foto: Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije

OGLAS