Vlasnik prve trgovine u Hrvatskoj koja nudi proizvode s domaćih OPG-ova je Metkovac Marko Bušić koja je nedavno otvorena u

Zagrebu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Marko je u ožujku prošle godine dobio otkaz. Proveo je 11 godina radeći u jednoj firmi, ali zapravo je oduvijek pomalo maštao o nečemu svojem. Odlučio je na ovaj dramatičan trenutak u svom životu gledati kao na priliku. Tako je prije nekoliko tjedana u zagrebačkoj Savskoj ulici, na broju 50, otvoren Foodstock, simpatičan dućančić s gomilom proizvoda hrvatskih OPG-ovaca.

Nalazi se negdje na pola puta između Cibone i Zagrepčanke, nije velik, ali nije ni klaustrofobično mali. Jednostavno uređen, malo podsjeća na neku ugodnu špajzu, krcatu voćem, povrćem, teglicama pekmeza, raznim vrstama brašna, jajima… Zapravo, svime što zamišljate da se proizvodi na jednom OPG domaćinstvu.

Rekao sam si da moram probati, jer inače nikad ne bih znao što bi bilo kad bi bilo, priča 40-godišnji Metkovac koji je uspio povući i 35 tisuća kuna EU poticaja za samozapošljavanje i, uz još nešto ušteđevine, otvoriti dućan sa suprugom Marijanom.

Ona je, inače, završila molekularnu biotehnologiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, već je dugo posvećena zdravoj prehrani i kvalitetnim namirnicama. Tako je, otprilike, i nastao koncept njihova dućana.

Samo smo željeli prenijeti naš, zapravo, prilično jednostavan stil prehrane, bez puno filozofiranja i pametovanja. Da ljudi jedu dobru, domaću hranu, priča 35-godišnja Marijana, dok se Marko nadovezuje: Htjeli smo stvoriti mjesto na kojem možeš kupiti sve što ti treba, s jasnim porijeklom proizvoda. Mjesto na kojem bi i mi sami kupovali.

Foodstock, dakle, osim povrća i voća, u ponudi ima mliječne i suhomesnate proizvode, jaja, tjestenine, brašno, kruh, umake, džemove, namaze, med, začine, čajeve, vino, pive domaćih craft pivovara… I još gomilu toga.

Više o prvoj trgovini s hranom s domaćih OPG-ova možete pročitati ovdje.

Piše: Ana Božić