Hrvatski vratar Mate Šunjić, osvajač zlata s Mediteranskih Igara u Tarragoni prošlog ljeta, u francuskom Ivryju ove sezone proživljava novu mladost. U klubu provodi drugu sezonu nakon jedne provedene u CSM Bukureštu, a s 32 godine na leđima trenutno je najstariji igrač momčadi, piše u današnjem izdanju Sportskih novosti

Prošle sezone je ovaj rođeni Metkovac s titulom magistra matematičkih znanosti s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu jedva ostao u elitnom razredu francuskog rukometa. Ivry je tijekom cijele sezone u 26 utakmica skupio samo 10 bodova i jedino su ga još katastrofalniji Cesson i Pontault spasili od ispadanja.

Ove sezone takvog kluba u francuskoj LNH Division nema, osim možda Creteila, koji i drži posljednju poziciju nakon sedam kola. S obzirom na to da je Ivry doveo samo tri pojačanja i zadržao jezgru od prošle sezone, mnogi su ponovno očekivali grčevitu borbu za ostanak u ligi.

A kad ono, Ivry je u prvih sedam kola tri puta pobijedio i jednom remizirao što mu je donijelo sedam bodova, tri manje od cijele prošle sezone. A još se treba odigrati 19 kola.

– Prošla sezona nikome u klubu nije bila laka. Sad kada srećemo ljude na ulici oni nam govore kako osjećaju dobre vibracije iz ove momčadi i zato znamo da sve ide u pravom smjeru – kazao je Šunjić u razgovoru za francuske medije.

Sad je sve lakše

On se, osim po iskustvu, u Ivryju ističe i po kvaliteti. Ove je sezone eksplodirao i u sedam utakmica skupio 79 obrana. U prosjeku je to vrhunskih 11,29 obrana po utakmici, odnosno 33 posto. Iako ga postotak stavlja na peto mjesto u konkurenciji svih vratara u ligi, po broju obrana je prvi ispred Nantesova Emila Nielsena.

Šunjić je ove sezone najmanje obrana imao protiv PAUC-a, respektabilnih osam, a najviše protiv Chamberyja, čak 16. Pogađate, u toj je utakmici Ivry slavio, a isto je napravio protiv još dva favorita, St. Raphaëla kod kuće (11 obrana) i Tremblaya u gostima (10 obrana).

– Da mi je netko na početku sezone, kada sam vidio kalendar, rekao da ćemo nakon sedam kola biti sedmi, teško bih mu povjerovao. Ipak, znamo kako je biti u borbi za ostanak i ne smijemo raditi pogreške. Neke od dvoboja do sada kao što su oni protiv Chamberyja i St. Raphaëla prošle sezone bismo vjerojatno izgubili – iskreno će Šunjić koji unatoč visokoj poziciji svoje momčadi i odličnih individualnih predstava čvrsto stoji na zemlji.

NAJBOLJI VRATARI U LNH DIVISION
Broj obrana:
1. MATE ŠUNJIĆ (Ivry) \u000879
2. Emil Nielsen (Nantes) \u000876
3. Wesley Pardin (PAUC)\u000865
4. R. Desbonnet (Nimes)\u000862
5. Vincent Gerard (PSG)\u000861

Postotak obrana:
1. Emil Nielsen (Nantes): 76/201 (38%)
2. Wesley Pardin (PAUC): 65/187 (35%)
3. Patrice Annonay (Tremblay): 58/172 (34%)
4. Julien Meyer (Chambery): 39/117 (33%)
5. MATE ŠUNJIĆ (Ivry): 79/239 (33%)

– Kada o sebi čitamo u medijima pomalo je nevjerojatno. Znamo da na kraju sezone postoji 99% vjerojatnosti da nećemo biti tako visoko i zato uživamo u ovim trenucima jer je lakše raditi na treninzima. Kada igrate utakmice sa svim negativnim pritiskom koji se stvara, dani postaju puno duži.

Šunjić je u Francusku došao 2013. godine, tada kao 26-godišnjak iz našičkog Nexea. U ranije spomenutom fenjerašu Creteilu zadržao se četiri godine, a na inozemstvo je čekao dosta dugo zbog fakultetskih obaveza. Prije Nexea je igrao u danas već pomalo zaboravljenom Medveščaku, a sve je naravno krenulo u Metkoviću.

Piše: Filip Ožbolt/SN