U Matičinoj ediciji Stoljeća hrvatske književnosti svoje mjesto, odnosno knjigu Izabrana djela dobio je i Ivan Slamnig, jedan od najuniverzalnijih i najvažnijih hrvatskih književnika u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća, rekao je na večerašnjoj promociji u Galeriji GKS-a u Metkoviću priređivač knjige, akademik Tonko Maroević.

Na samom početku pozdravnu riječ izgovorio je predsjednik matičina Ogranka u Metkoviću prof. Božidar Lovrić. Urednik knjige Božidar Petrač je predstavio njezin sadržaj.

U knjizi Izabrana djela na 621 stranici objavljeni su izbor iz Slamnigova pjesništva, pripovijetke, sabrana kratka proza, radio drame, eseji, studije, kritike. Na kraja knjige su objavljeni prilozi s tekstološkim napomenama, tumač imena i izraza, rječnik te slikovni prilozi.

Prof. dr. sc. Ivan Bošković je u svom podužem osvrtu na Slamnigova Izabrana djela istakao njegova prozna djela u kojima je moguće iščitati stanje duha onoga vremena, tjeskobe i ushićenja, strahove i nade. Spomenuo je Slamnigovu povučenost u čemu se razlikovao od svog bliskog suputnika i suradnika Antuna Šoljana, ali i hrabrost bez viška riječi.

– Da paradoks bude veći – ali ishod još uvjerljiviji – malo je tko poput Slamniga prihvatio izazov plodnoga odmjeravanja s dugom tradicijom nacionalne pismenosti i istodobnog sustavnog ulančavanja u vrhunske međunarodne, kozmopolitske tokove. Ivan Slamnig okušao se i dokazao u stihu i u prozi, u dramskom pismu i u romanesknom mjerilu, u esejističkom diskursu i u znanstvenoj akribičnosti. Pisao je pjesme i pripovijetke, dijaloge i feljtone, komentare i kritike, interpretacije i studije, književne portrete i povijesne preglede, prevodio i prepjevavao, selektirao i antologizirao, predavao i tumačio, zalagao se za vrijednosti stvaralaca i iz drugih kultura, a u inim sredinama zastupao domete domaćih nam spjevalaca, kazao je akademik Maroević.

Pjesnik, prozaist, dramatičar, esejist i prevoditelj Ivan Slamnig rođen je u Metkoviću 1930. Slamnig je jedan od najuniverzalnijih i najvažnijih hrvatskih književnika u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća. Autor je niza nezaobilaznih pjesničkih zbirki, antologija, književnoznanstvenih monografija i prijevoda.

Slamnig je nakon završenog studija od 1955. do 1958. živio i djelovao u Metkoviću kao prosvjetni radnik. Potom se s obitelji preselio u Zagreb gdje je bio sveučilišni profesor, a zanimljiv je podatak da je akademik Maroević je bio student njegov prve generacije. Ivan Slamnig je preminuo u Zagrebu 2001.

U glazbenom dijelu nastupio je metkovski glazbenik sa splitskom adresom koji je uglazbio mnoge Slamnigove stihove, prof. Darko Matičević.