Tijekom hodočašća hodočasnici su se s raznih strana priključivali i odlazili. Cijelu rutu od 1700 km prešli su ove godine trojica hodočasnika: Ivan Šedevi iz Požeških Sesveta, koji je po drugi put prešao cijelu rutu, Stjepan Katić iz Slavonskog Kobaša i Matko Ćelić iz Metkovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zahvalnim euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u četvrtak 24. kolovoza završilo je deveto zavjetno hodočašće mladih i branitelja “Marijanski zavjet za Domovinu“. Euharistijsko slavlje predvodio je p. Ivica Musa, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Marinom Lučićem, objavljeno je na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije.

Na početku euharistijskog slavlja župnik Lučić je pozdravio hodočasnike i zaželio im dobrodošlicu. Predvoditelj slavlja p. Musa pozdravio je domaćine i hodočasnike na cilju ovog hodočašća koje čini, kako je rekao, da budemo prosvjetljeni i obnovljeni iznova.

Tijekom hodočašća hodočasnici su se s raznih strana priključivali i odlazili, ovisno o tome koliko vremena su mogli odvojiti za sudjelovanje u hodočašću. Cijelu rutu od Osijeka do Dubrovnika, oko 1700 km, prešli su ove godine trojica hodočasnika: Ivan Šedevi iz Požeških Sesveta, koji je po drugi put prešao cijelu rutu, Stjepan Katić iz Slavonskog Kobaša i Matko Ćelić iz Metkovića. Na kraju mise katedralni župnik Lučić darovao im je monografiju o dubrovačkoj katedrali.

Prolazeći kroz Dubrovačku biskupiju hodočasnici su se zaustavili u Slanom gdje ih je dočekao župnik i gvardijan fra Stipan Klarić, zatim u Orašcu gdje je misu slavio župnik p. Dariusz Nowak, a u Rožatu ih je primio župnik fra Tomislav Hrstić koji je ove godine hodočastio od Sv. Ivana Žabnog do Ivanca. Volonteri i djelatnici Caritasa Dubrovačke biskupije u samostanu u Rožatu pripremili su okrijepu, a nakon toga hodočasnička ruta je sudionike vodila do vrha Srđa.

Zajedničkom fotografijom u katedrali Gospe Velike završeno je deveto hodočašće Marijanskog zavjeta za Domovinu tijekom kojeg su hodočasnike ugošćavale župe i vjernici priključujući se i sami hodočašću dok su pojedini svećenici davali duhovnu potporu.

Druženje u Dubrovniku se nastavilo uz večeru koju su pripremile izbjeglice iz Sirije i Ukrajine, koje ovih dana u sklopu programa JRS-a, biskupijskog Caritasa i katedralne župe borave u Dubrovniku. Hodočasnicima se pridružio i dubrovački biskup Roko Glasnović.

OGLAS