Jučerašnji, 51. neretvanski derbi između Neretvanca i Neretva u Opuzenu imao je do sada neviđeno međunarodno obilježje. Kineski radnici s gradilišta Pelješkoga mosta došli su podržati opuzensku Plavu makinju što nije baš najbolje sjelo navijačima Neretve Blue White Killersima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Navijačka kreativnost je došla do izražaja. BWK im je uzvratio podrškom Hong Kongu u kojem se posljednjih mjeseci događaju masovne demonstracije protiv kineske vlasti zbog zakon o izručenju. Naime, od 1997. bivša britanska kolonija Hong Kong je posebna kineska regija po principu jedna zemlja-dva sustava. Zakon je u međuvremenu povučen, ali masovni prosvjedi, ponajprije studenata, i dalje traju.

Neretvančevi kineski navijači, koji su došli s velikim dvojezičnim transparentom na kojem je poruka Mi volimo Hrvatsku… gradimo mostove prijateljstva…!, nisu blagonaklono promatrali bijelu plahtu na drugoj strani igrališta s porukom Hong Kong is not China!. Reagirali su kod naših čuvara reda koji su na kraju uklonili kompromitirajući sadržaj s tribina.

Da je nogomet više od sporta, Neretvani to znaju već 100 godina… a od jučer i naši kineski prijatelji. Rekli bi Opuzenci: Nemojte se ‘jutit!

OGLAS