plakatUoči  10. oblljetnice smrti sv. Ivana Pavla II (2.4.2005-2015) i  posjeta Pape Franje Sarajevu  održana je druga međunarodna bicklijada „Marija zvijezda“  koju su vozili biciklisti  prema Banja Luci iz 7 smjerova – gradova i marijanskih svetišta koja je pohodio sv. Ivan Pavao II: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo. Za sudjelovanje se prijavilo 45  biciklista iz Okučana, Metkovića, Ogulina, Splita, Šibenika, Zagreba, Brestovskog.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Metkovce su predstavljali dečki iz BK Relaks, BK Metković i VK Neretvanski Gusar i to: Miroslav Trgovčević, Luka Volarević, Josip Kiridžija, Matko Delija,  Ante Brozović, Davor Gnječ i Antonio Crnčević.

U srijedu 29. travnja 2015. Josip i Luka su krenuli iz Dubrovnika te odvozili prvu etapu do Metkovića, a sutradan u četvrtak im se priključio ostatak ekipe, te su sa trga u ranim jutranjim satima krenuli prema Blidinju. Nakon duge i izrazito naporne etape ekipa je stigla na Blidinje u popodnevnim satima.

U petak (1. 5. 2015.) u ranim jutarnjim satima dečki su krenuli prema Jajcu preko Vran planine, gdje su posjetili grob Dive Grabovčeve. Taj dio puta je bio najteži, jer je na vrhu planine prevladavao snjeg, zbog čega su nekoliko kilometara morali gurati bicikla  pa čak na nekim djelovima i nositi na svojim leđima, nakon čega su se uspješno spustili prema Šćitu, gdje im se priključuju biciklisti iz Splita i Šibenika te su svi zajedno krenuli i uspješno došli u Jajce. Tamo je dio ekipe prenoćio u franjevačkom samostanu sv. Ive u Podmilačju a dio u hotelu u Jajcu. Posljednjeg dana ove međunarodne biciklijade (subota, 2.5.2015.) zajedno su svi krenuli  iz Podmilačja prema Banja Luci gdje su i stigli u popodnevnim satima na Petričevac a tamo ih je dočekao biskup Franjo Komarica i domaćini. Tijekom cijelog puta nije bilo nikakvih tehničkih problema niti ozljeda, a kiša je zasmetala samo u subotu na polasku iz Podmilačja.

U nedjelju 3. svibnja,  zajednički je slavljena Sveta misa u katedrali sv. Bonaventure u 9 sati, koju je predvodio biskup Komarica. Dečki su nakon mise predali prigodne darove biskupu i zahvalili se za domaćinstvo. Organizator ove međunarodne biciklijade je „Kristov Stol“ – Misijska Europska Inicijativa sa sjedištem u Zagrebu.

Antonio Crnčević

[srizonfbalbum id=5]

OGLAS