Sinoć je u crkvi Uznesenja u gradiću Tullamoreu u srcu Irske održana prva misa na hrvatskom jeziku u povijesti toga grada. Misu je predvodio velečasni Josip Levaković, duhovni pastir Hrvata u Irskoj, odnosno voditelj Hrvatske katoličke misije u Dublinu.

Nama je taj podatak zanimljiv iz razloga što tu malu zajednicu čini i nekolicina Metkovaca koji su nakon mise u svom domu ugostili vlč. Levakovića.

Samoj misi prisustvovalo je desetak Metkovaca dok zajednicu Metkovaca čini njih tridesetak nama poznatih prezimena poput Markota, Kozina, Kešina, Volarevića, Grgića, Perleta i Matića.

Osim Metkovaca u ovom gradiću živi i radi još Hrvata iz svih dijelova Lijepe naše zaposlenih većinom u lokalnoj tvornici mesnih prerađevina Carrolls cuisine.

Kako kaže don Josip Levaković, u susretima sa Hrvatima diljem Irske uvijek je vidljiva čežnja za ponovnim, skorim susretom. Najavio je i zajedničko hodočašće Hrvata u Irskoj u marjansko svetište u gradu Knocku koje će se održati 26. svibnja i na kojem će misno slavlje predvoditi đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić.