U Barceloni su 6. ožujka 2020. Izvršni odbor Međunarodne kajakaške federacije je odlučio da će domaćin Svjetskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2024. biti Metković.

Nakon uspješnoga domaćinstva Europskom prvenstvu u kajak-kanu maratonu, koje je u Metkoviću održano u srpnju 2018. godine, a za je naš grad dobio vrlo pozitivne ocjene, stvorila se zajednička zamisao Grada Metkovića i Hrvatskoga kajakaškog saveza da se Metković kandidira za domaćina Svjetskom prvenstvu u kajak-kanu maratonu 2024. godine.

Za kandidaturu je trebalo dobiti suglasnosti i mišljenje Tehničke komisije Međunarodnekajakaške federacije (ICF), koje smo dobili 18. siječnja ove godine nakon posjeta gospodina Ruuda Heijselaara (tehničkog izaslanika ICF-a) Metkoviću i sastanka s predstavnicima grada Metkovića i Hrvatskog kajakaškog saveza pri čemu su obiđeni smještajni i logistički objekti te sama staza na Neretvi, ističu u Gradu.

U konkurenciji za domaćinstvo s nama su bili puno veći gradovi: Barnaul (Rusija) – 625.679 stanovnika – glavni grad Altajalskog kraja, Milano (Italija) – 1,3 milijuna stanovnika – glavni grad regije Lombardije i Milanske provincije, peto najveće gradsko područje u Europskoj uniji, Shaoxing (Kina) – grad na južnoj obali zaljeva Hangzhou u istočnoj provinciji Zhejiang – 4,9 milijuna stanovnika

Metković za prezentaciju je pripremio Knjigu ponude (Bid book) i promotivni videomaterijal pa su u Barcelonu otputovali pročelnik JUO Grada Metkovića Ivica Popović, predsjednik Športske zajednice grada Metkovića Ante Zovko i direktorica Turističkoga ureda grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur.

Naime, u Barceloni je od 4. do 7. ožujka svoje sastanke održavao Izvršni odbor Međunarodne kajakaške federacije, a 6. ožujka svaki je od gradova kandidata imao 15 minuta za prezentaciju svoga domaćinstva. Nakon prezentiranih kandidatura, Izvršni odbor tajnim je glasovanjem odlučio o domaćinu te objavio da će domaćin Svjetskoga prvenstva u kajak-kanu maratonu 2024. biti naš Metković.

Veliki je to sportski događaj koji Metković očekuje u bliskoj budućnosti, za koji će se trebati dodatno infrastrukturno i logistički pripremiti jer se sredinom rujna 2024. očekuje 1500 sudionika iz 35 zemalja. To bi znatno produljilo turističku sezonu u našemu gradu, budući da će sve reprezentacije sudionice natjecanja, kada budu isprobale stazu na Neretvi, nastojati dio svojih priprema obaviti u Metkoviću.

Metković ovim je događajem dobio veliku obvezu i prihvatio se velikoga izazova, za koji vjerujemo  da smo mu dorasli. Potvrda tome je uspješno domaćinstvo Europskome prvenstvu u kajak-kanu maratonu 2018. godine, što nam je bila  jedna od osnovnih referenca za dobivanje Svjetskoga prvenstva.