Budući mandatar Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako su dogovorili ustroj Vlade i “rotirajući model” koji je opisao kao “jedno europsko rješenje” prenosi vecernji.hr.

– Prve dvije godine mandata predsjednik Sabora bit će Petrov, a druge dvije bit će predstavnik HDZ-a – kazao je Plenković.

Božo Petrov kazao je kako je ovo bio svojevrsni kompromis.

– Na temelju zadnja tri tjedna pregovora, na način na koji su vođeni pregovori, možemo vjerovati da će ovo biti stabilna Vlada – kazao je Petrov i čestitao HDZ-u i lideru Plenkoviću što su prepoznali sedam zahtjeva Mosta.

– Vjerujem da će se sve ovo što smo dogovorili na kraju i provesti. Mogu reći da nam je drago što Most hoće participirati u izvršnoj vlasti. Nastavit ćemo u zadanom smjeru koji smo odredili još i prije prošlih parlamentarnih izbora – izjavio je Petrov.

S koliko potpisa raspolažete? 

– Računamo na Mostovih 15. Mislim da ćemo imati oko 90 ili više od 90 potpisa. Možda još neki pristigne do ponedjeljka – rekao je Plenković.

Zašto vam je bilo važno biti predsjednik Sabora? 

– Važno je da sve tri najvažnije funkcije u Hrvatskoj ne pripadaju jednoj opciji. Htjeli smo da predsjednik Sabora prve dvije godine bude iz Mosta jer smo željeli biti sigurni da će se procesi događati onako kako smo se dogovarali – rekao je Petrov.

– Nije to stvar samo kontrole, želimo da se promjene dogode. Predsjednik stavlja točke na dnevni red i on dodatno potiče da se dogode reforme – kazao je Petrov.

– Mislim da smo postigli korektan dogovor za obje strane i mislim da će Vlada biti stabilna – kazao je Petrov.

Upitan hoće li ministar uprave biti i potpredsjednik Vlade, Plenković uzvraća da je takav dogovor. Postoje špekulacije da će taj resor od Dubravke Jurline Alibegović preuzeti gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, a njegovo ime se spominjalo među potencijalnim potpredsjednicima Vlade, tako da se čini da bi ta informacija mogla biti točna. Intencija je, dodaje Plenković, da svaki potpredsjednik Vlade ima svoj resor.

U Vladi na odlasku dogovor HDZ-a i Mosta bio je da HDZ-ov ministar za zamjenika ima nekoga iz redova Mosta, no to ovaj put neće biti tako.

– Idemo na koncept državnih tajnika, na zajedničku Vladu, a to znači da će oni koji budu ispod ministra u nekim ministarstvima biti i iz Mosta i iz HDZ-a, prema tome nema nekakvih stopostotnih vertikala. Cijelo vrijeme namjeravamo ostvariti partnersku suradnju. Dakle, ako možemo biti u Vladi zajedno, zašto ne bismo i na kolegijima ministarstava, nema za to nikakvih zapreka – zaključuje Plenković.

Kakav će biti sastav vlade i da li će dolina Neretve i dalje imati ministre MUP-a i prvosuđa ostaje za vidjeti u narednim danima.