Komunalne tvrtke s područja Metkovića, Ploča i Opuzena, kako neslužbeno doznajemo, našle su rješenje za zajednički problem: nedostatak sezonskih radnika za održavanje javnih površina (održavanje parkova i drugih zelenih površina, plaža, kanala za odvodnju, pružanje tehničke podrške u ljetnim kulturno-zabavnim programima, redarska, prometna i komunalna služba…).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Udruženim snagama aplicirali su na azijsko tržište rada. U prvom valu planiraju zaposliti 239 radnika/radnica iz Nepala i Bangladeša koji su već iskazali spremnost prilagodbe našoj kulturi rada i ponašanja.

U tu svrhu ovi radnici će pohađati tečajeve hrvatskoga jezika, kulture i folklora na nekim od lokalnih učilišta. Da bi njihova inkulturacija bila učinkovitija, pruži će im se mogućnost učlanjivanja u lokalne sportske klubove, a razmišlja se i o osnivanju Kriket kluba Neretva.

Čelni ljudi neretvanskih komunalnih tvrtki u ovome vide dugoročno rješenje i nadaju se da će uvjeti rada biti dovoljni dobri za zadržavanje azijskih radnika na duže vrijeme, te da će im nakon sezone ponuditi i ugovore na neodređeno. Prema petogodišnjim projekcijama ovaj broj bi mogao biti utrostručen, te bi se trebao kretati između 600 i 800 radnika.

Sve će to utjecati na domaće tržište rada: povećat će konkurentnost a time i fleksibilnost domaćih radnika.

Svakako je važno uočiti da je danas 1. travnja jer to baca sasvim drugo svijetlo na ovu temu koja u nekoj budućnosti i ne izgleda tako nemoguća.

Ilustracija: Unsplash

OGLAS