Važan je događaj za hrvatsku kulturu u povijesnom središtu Dalmacije okupio profesionalne košarkaše i znanstvenike kojima je metkovska košarka u srcu…

Naime, metkovska petroka u sastavu Ivica Obad, bivši košarkaš Zadra, kroatisti Denis Vekić i Domagoj Vidović, liturgičar fra Domagoj Volarević i arheolog Radomir Jurić, okupila se u Zadru, u crkvi Gospe od Zdravlja, na predstavljanju znamenitog Kotorskoga misala sv. Jakova od Lođe.

Riječ je o misalu iz XII. st. koji se čuvao u najstarijoj katedrali koju su izgradili Hrvati, katedrali svetoga Tripuna u Kotoru. Organizatori su predstavljanja Zadarska nadbiskupija, HKD Napredak i Sveučilište u Zadru.

Predstavljači su bili fra Domagoj Volarević i prof. Josip Lisac, uvodno je slovo održao zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a uime Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore publici se obratio predsjednik Zvonimir Deković. Voditeljica je predstavljanja bila prof. Vanda Babić.

Početak pohvale uskrsnoj svijeći (exultet)

Nedavno je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore iz Tivta u Boki kotorskoj izdalo faksimilom monumentalni rukopisni misal napisan u opatiji sv. Marije na Lokrumu ispred Dubrovnika 1072. uz dvije uvodne rasprave (prvu ispred faksimila dr. Lenke Blechove Čelebić te drugu iza faksimila dr. Sieghilda Rehle).

Više o Kotorskom misalu možete pročitati na portalu Glasa koncila.