U subotu 31. kolovoza mi, maturanti, navečer smo se uputili na dugo iščekivani put. Uz roditeljske puse i pozdrave dva autobusa puna pjesme izašla su iz Metkovića. Pjesma, pogodili ste, nije dugo potrajala, piše s lica mjesta učenica metkovske Gimnazije Mirta Ivić.

Nedjelja, Budimpešta – na ugodna 34 stupnja (u hladu) obišli smo grad i vidjeli Gellert Hill, gotičku Matijinu crkvu, Trg heroja, brojne mostove i još puno puno toga. Slijedilo je slobodno vrijeme u poznatoj Ulici Vaci i smještaj u hotel. Na kraju dana večerali smo uz narodnu mađarsku svirku i ples u kojem smo i sami bili dobrodošli.

Ponedjeljak, Wieliczka – rano ujutro uputili smo se prema rudniku soli Wieliczka u blizini Krakowa. Do 100 metara dubine vodile su nas uske stepenice među kojima je glavna rečenica bila: “Ne gledaj dole.” Prolazili smo hodnicima još iz 13. stoljeća i otkrivali kapelice sve isklesane u kamenoj soli te se divili upornosti i radu rudara. Kasnije smo stigli i u Krakow i odradili ono najvažnije – noćni izlazak.

Utorak, Wadowice/Auschwitz – uz blagoslov Svetog Ivana Pavla II. posjetili smo njegovo rodno mjesto (Wadowice) gdje nas je poljska teta provela kroz muzej i objasnila život Karola Jozefa Wojtyle. Poslije toga malo sumornija atmosfera vladala je u najpoznatijem koncentracijskom logoru Auschwitzu. Slušajući priče i prolazeći kroz mnoge hodnike i prostorije približio nam se sam Drugi svjetski rat i ideja o arijskoj rasi.

Srijeda, Krakow – napokon obilazak i tog grada. Kraljevski dvorac Wawel, Bazilika Djevice Marije, Glavni trg i općenito sve ulice i zgrade sigurno su se našle u svačijoj galeriji. Navečer smo se opet isplesali, ovaj put u klubu Blondies s ostalim maturantima iz Hrvatske.

Četvrtak/petak, Prag – polazak iz Poljske, hvatanje voljenog sna u autobusu i dolazak u Češku. U Pragu smo prošetali i naučili štogod o Katedrali sv. Vida, Karlovu mostu, Starogradskom trgu, samostanu Strahovu, Zlatnoj ulici itd. Slijedilo je spremanje za izlazak u grad. Sutradan smo posjetili ogromni praški zoološki vrt Troju i smijali se životinjama. Zatim smo imali slobodno vrijeme u gradu i organiziranu večeru na brodu uz plovidbu Vltavom (što je većini bio omiljeni dio ekskurzije). Nakon večere sami smo prošetali i vidjeli kako noć funkcionira u jednom milijunskom europskom gradu.

Subota, Beč – u Austriji nas je dočekala kiša, ali neometano smo proučili ljetnikovac poznate obitelji Habsburgovaca: baroknu palaču Schonbrunn uz veličanstveni vrt. Zbog vremenskih neprilika i događaju u gradu nismo mogli proći kroz centar i vidjeti sve, no u tom trenutku smo bili toliko umorni pa nismo ni primjetili. Kako bi se što više “ispucali” prije puta otišli smo u Prater te uživali na vožnjama i vrištali u kućama strave. Napokon, umorni (ali sretni) uputili smo se prema voljenoj Hrvatskoj.

Maturalac m 〈G -lca, V -lče, N mn -lci, G matùrālācā〉žarg. maturalno putovanje
(ekskurzija). Nazovite ovu avanturu kako hoćete, nama je bilo jedno posebno iskustvo o kojem će se pričati narednih godina i koje će zauvijek ostati duboko u sjećanju.

Piše: Mirta Ivić/Gimnazija Metković
Foto: Gimnazija Metković