Situacija se ne smiruje na području Vrgorske krajine što se tiče dolazaka migranta.

Samo nekoliko dana nakon što je 25-godišnji Sirijac u Orahu ukrao Opel Astru ispred kuće mladog poljoprivrednika Mate Vujčića, zatim udario s njom u brdo i uništio je, jedna je skupina migranata pokušala provaliti u dva kombija u samom središtu Vrgorca, piše Slobodna Dalmacija.

Pune ruke posla ima policija s obje strane granice. Tako su u srijedu navečer pripadnici DGS-a u hercegovačkom Prologu, nekoliko stotina metara od hrvatske granice, uhvatili skupinu od 26 migranta koji su se spremali ući u Hrvatsku.

U isto vrijeme djelatnici Policijske postaje Vrgorac na području Vina uhvatili su još desetak migranata.

U Banji, ali i nekim drugim pograničnim selima, zabilježene su krađe odjeće koja se sušila ispred kuća.

Strah se uvukao u ljude, svi navečer zaključavaju vrata, provjeravaju što je s automobilima ispred kuća. Posebno je teško onim ljudima koji su već u godinama i sami žive.

Nova migrantska ruta u kojoj sudjeluju sitni krijumčari i kriminalci ide od Mostara preko Ljubuškog do Crvenog Grma i Prologa, onda dalje preko polja Rastok ili brdskim stazama do Podprologa i Velikog Prologa, a konačni cilj je autocesta A1. Tu je granica najtanja i autocesta najbliža.

Prije su rute išle do Kašča ili Mijaca, no da bi krijumčari i migranti došli do Vrgorca ili eventualno do Zagvozda, treba im dobrih pola sata vožnje, a u tom periodu sigurno će naletjeti na neku policijsku patrolu.

Tu rutu uglavnom su koristili taksisti i pojedine skupine iz Mostara, iskrcali bi migrante 500 metara ispred granice, uzeli im novac i praktički ih predali u ruke hrvatskoj policiji.

Neki bi se u tom prelasku sklonili po okolnim kućama ili razmiljeli lokalnim cestama.

Označeni putovi

Gotovo svi migranti koriste mobilne aplikacije i imaju ucrtane koridore prelaska granice, čak označavaju i putove prelaska za neke sljedeće koji se odluče na te pothvate.

Tako po vrgorskim brdima i poljima možete pronaći komade odjeće i razna obilježja.

U vrgoračkom kraju svi vjeruju da će dolaskom zime, snijega i hladnijih dana policija imati manje posla na granici između Like i sjeverozapadne Bosne, a da će se aktivirati “južna ruta” prema Metkoviću i Vrgorcu.

Stoga Vrgorčani u ovom trenutku traže izlazak Hrvatske vojske na teren, koja bi se aktivno uključila u čuvanje državne granice.

– To pitanje je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, no sigurnost ljudi je na prvom mjestu.

Ukoliko ministar unutarnjih poslova, procjeni i zatraži pomoć vojske. Hrvatska vojska je spremna, kao u slučaju poplava, požara i drugih stvari- kazao je Krstičević.

Više možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije.