Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić bio je u Slavonskom Brodu na potpisivanju ugovora o izgradnji retencije Glogovica, koja će od poplave štititi više naselja.

Ćorić: Poskupljenje nije moguće izbjeći

Na upit novinara komentirao je i najavljeno poskupljenje plina i struje od 1. travnja te rekao kako u vladi čine sve da ublaže rast cijena tih energenata.

“Ono što će uslijediti od travnja ove godine je korekcija cijena nagore. Ona se u vrlo visokim postocima dogodila na razini cijele Europske unije i to nije moguće izbjeći. Moguće je učiniti da ta korekcija u Hrvatskoj bude što je moguće blaža”, poručio je ministar, prenosi HRT.

Plenković: Mi radimo vrlo diskretno i u tišini

Cijene energenata komentirao je danas i premijer Andrej Plenković, rekavši da je to ključna tema koja će biti s nama sljedećih pola godine.

“Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje se ovaj problem pojavio ranije, kod nas se nije pojavio. Kao što ste vidjeli, mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, a radimo ih vrlo diskretno i u tišini, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, ni plina ni struje”, rekao je Plenković.

“Nismo doživjeli udar na ekonomski standard građana”

“Kad je riječ o poslovnim subjektima, ovisno o tome kakve su ugovore imali, tako im se mijenjala cijena. Međutim, nismo imali situaciju da smo doživjeli udar na ekonomski standard građana već do sada, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da smo, kada je skočila cijena nafte, limitirali cijene dizela i benzina”, rekao je premijer.

Poručio je i da Ministarstvo gospodarstva, kao i svi ostali subjekti koji su uključeni, gledaju kako da smanje bilo kakav značajniji udar na standard građana koji bi se, dodao je, eventualno mogao dogoditi nakon travnja, dakle nakon kraja sezone grijanja.