U ime građanske inicijative Mame i tate Metkovića i okolice Ivanka Matić Taslak i Maja Komazin danas su u Zagrebu bile na dva sastanka na kojima su iznijele svoje zahtjeve za poboljšanje zdravstvene usluge u dolini Neretve.

Prvo ih je, na vlastiti poziv, u Saboru primila predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić koja im je ponudila pomoć u rješavanju njihovih zahtjeva. Potom ih je u Ministarstvu zdravstva primio ministar Milan Kujundžić.

Kako nije bilo službene izjave nakon sastanka, o njegovu sadržaju smo razgovarali s Ivankom Matić Taslak.

Ministar ih je upoznao s činjenicom da je već u proceduri izmjena spornog Pravilnika o medicinsko biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama koje bi trebale biti gotove za oko dva mjeseca. Također se radi i na izmjenama vremena rada ljekarni. Prema njegovim riječima, 24-satno dežurstvo laboratorija nije moguća zbog manjka liječnika i drugog medicinskog osoblja.

Iz istoga razloga, nedostatka kadra, nije moguće oformiti još jedan tim hitne medicinske službe u Metkoviću. Majke su pitale ministra zašto u Hitnoj medicinskoj službi rade mladi, tek završeni liječnici bez stažiranja, na što je on odgovorio da je to vrući krompir za kojega on nastoji naći rješenja.

Rješenje ovih problema ministar Kujundžić vidi u osnivanju dnevne bolnice u Metkoviću koja je već trebala biti.

Mogli ste je već imati (dnevnu bolnicu)!, izjavio je ministar metkovskim majkama. On krivca za to vidi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja nije na vrijeme napravila sve što je bilo potrebno. Napomenuo je da je prema zakonu ova razina zdravstvene skrbi odgovornost Županije. Naime, ona je dužna osigurati dostupnost zdravstvene zaštite građanima Metkovića i doline Neretve temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Ustavu RH.

Na pitanje, zašto se hitni slučajevi s prostora doline Neretve ne bi zbrinjavali u Bolnici Mostar do koje se može doći za pola sata, ministar je kratko odgovorio da oni već imaju suradnju mostarskom bolnicom i da bi oni primili svaki hitan slučaj. Napominjemo, nije nam jasno o kojoj točno suradnji je riječ i uključuje li ona međudržavni dogovor o zbrinjavanju hitnih slučajeva iz doline Neretve u mostarskoj bolnici.

Metkovske mame su ministra pozvale da posjeti Metković i dolinu Neretve što je on obećao napraviti o čemu će ih pravovremeno obavijestiti.

Na kraju sastanka ministar nije htio dati izjavu novinarima već su pred njih izašli članovi Povjerenstva koji su objavili rezultate inspekcijskog nadzora koji je proveden u DZ Metković i KBC Split povodom smrti devetogodišnjeg Gabijela Bebića.