bog Zakona o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, koji na pedesetogodišnji zakup dopušta pojedincu ili tvrtci uzeti do sto hektara državnog zemljišta u strahu su poljoprivrednici sa područja grada Opuzena, kojima ugovori o korištenju državnih oranica i trajnih nasada ističu krajem ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Do sada je u Opuzenu pojedinac mogao dobiti do najviše dva hektara zemlje pa se na takav način omogućio zakup za više od šesto obitelji, koji uglavnom žive od obrade te zemlje.

Ako se Zakon ne izmijeni teoretski je moguće da državne parcele od Opuzena do Ušća „ poklopi“ devet velikih tvrtki ili pojedinaca, ovisno o gospodarskom programu, budući je riječ od oko 900 hektara državnog zemljišta namijenjenog pedesetogodišnjem zakupu, dok bi dosadašnji korisnici tih parcela ostali „kratkih rukava“.

Upravo je na ovakvu mogućnost upozoren aktualni tehnički ministar poljoprivrede, Davor Romić koji se u ponedjeljak sastao sa predstavnicima lokalne uprave iz doline Neretve i udrugama poljoprivrednika.

Međutim, resorno Ministarstvo poljoprivrede priprema reviziju dosadašnjeg Zakona o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem te je u pripremi novi Gospodarski program koji bi se pravičnije trebalo dijeliti zemlju u RH. Tako će se izbjeći nepovoljni scenariji po kojima bi neretvansku zemlju dobilo nekoliko velikih tvrtki a mali bi poljoprivrednici ostali bez zemlje, koje obrađuju proteklih deset godina.

više pročitajte na www.slobodnadalmacija.hr

OGLAS