‘Bilo je ovo intenzivno razdoblje. U prvih 100 dana Vlade puno smo radili, pripremili smo proračun, pripremili se za Europsku komisiju i osmislili program reformi’, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija, ministar pravosuđa Ante Šprlje. Ministar MOST nezavisnih lista o odnosma sa Domoljubnom koalicijom nije želio govoriti. ‘Moj su zadatak reforme, a svi ministri u tom pogledu međusobno jako dobro surađuju. Tu se držim vojnčki’, kazao je.
Ako se reforme ne budu mogle provoditi – nemamo što raditi u Vladi, kazao je Šprlje. Podsjetio je kako se o teritorijalnom preustroju rade opsežne analize, a rezultati tih analiza ‘izbit će mnogima argumente’. O stanju u pravosuđu kazao je kako i taj sektor očekuju reforme, jer stanje nije dobro. Kao prioritet izdvojio je spajanje zemljišnjih knjiga i katastra – koje bi omogućilo jedinstveno upravljanje nekretninama. Izmjene zakona o zemljišnjim knjigama bit će gotove do kraja godine, a njima će se veće ovlasti dati gradovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Idući zadatak je i informatizacija pravosuđa i podnošenje elektronskih podnesaka kako bi se sudski postupci mogli voditi i ‘od kuće’. Odvjetnici će morati imati certificirane elektronske adrese. To će sudove učiniti puno operativnijima i donijeti mnoge uštede. Kontrolirat će se rad sudaca – vrijeme i broj sudskih postupaka, a oni ‘bolji’ napredovat će u sustavu. A kod izbora kandidata za sudove postojat će snimke razgovora koja će biti dostupna širem krugu ljudi, kazao je. Najavio je i izmjene Zakona o kaznenom postupku cilj je olakšati rad DORH-a i USKOK-a te ‘beskompromisnu borbu protiv korupcije’ u koju se mora uključiti čitavo društvo. Spomenuo je moguće izmjene Ustava, naročio vezane uz privatizacijski kriminal.

OGLAS