Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkrilo je osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u zagrebu. Otkrivena osoba je iz redova samog Ministarstva, a zbog tog otkrića, diplome oko 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti idu na izvanrednu provjeru vjerodostojnosti.

Kako doznaje Jutarnji list, riječ je o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija, koja u Ministarstvu radi već godinama na administrativnim poslovima, a posao je dobila kroz mjeru stručnog osposobljavanja te preko projekta na kojem je radila preko ugovora o djelu, da bi sredinom studenoga 2018. dobila ugovor na određeno vrijeme u Ministarstvu putem javnog natječaja.

Otprilike mjesec i pol dana nakon sklapanja ugovora o radu, Ministarstvo dobiva potvrdu s Hrvatskih studija da je diploma dotične ženske osobe lažna te sve prijavljuje policiji. Postupak provjere vjerodostojnostzi diplome uobičajena je praksa prilikom zapošaljavanja u državnoj službi od 2017. godine.

O svemu je obaviješteno i Ministarstvo uprave te zavod za zapošljavanje. Iz MZO-a za Jutarnji tvrde da im se takvo što nikad dosad nije dogodilo te da je dotična osoba dobila otkaz u Mnistarstvu. Neslužbeno doznaju i da je diploma bila nevješto krivotvorena, neautentičnog izgleda i potpisa.

S tim u vezi, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naredila je provjeru svih zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti, od osnovnih i srednjih škola, preko agencija pa do visokoobrazovnih i znanstvenih ustanova.