Ministarstvo poljoprivrede je prihvatilo prijedlog Udruge proizvođača agruma i povrća „Neretvanska mladež“ koji su tražili izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi za 2019. godinu. Naime, prema postojećem pravilniku poljoprivrednik je morao imati zasađenih 1000 (tisuću) stabala mandarina na površini od jednog hektara, što je temeljni uvjet za dobivanje poticaja, a kako nitko od voćara nema zasađeno toliko stabala po hektaru nikako ne bi mogli ostvariti poticaje.

Stoga je udruga uputila prijedlog da maksimalni broj stabala mandarina po hektaru bude 400, što je u konačnici i prihvaćeno.  Osim toga poticaji će se, na prijedlog udruge moći ostvariti i za površine od pola hektara, dok je do sada ovo pravo mogli ostvariti samo oni koji imaju nasade na površini od dva hektara. Kako je obrazloženo iz Ministarstva poljoprivrede predložene izmjene u pravilniku će se primjenjivati kod dodjele poticaja za 2020 godinu.

Stručnjaci ističu da se na hektar mandarina može prosječno posaditi 800 mandarina, pa tako Neretvani uglavnom ne mogu ostvariti pravo na poticaje. Osim toga pravilnik je propisao da minimalna površina za koju se traži poticaj mora biti veličine od dva hektara što je opet teško primjenjivo u dolini Neretve, pa bi smanjenjem površina i broja stabala više neretvanskih poljoprivrednika moglo ostvariti pravo na poticaje.

Osim toga, Udruge proizvođača agruma i povrća „Neretvanska mladež“ traži od nadležnih državnih institucija zaštitu neretvanske lubenice po uzoru na zaštitu vrgoračkih jagoda.

U pismu upućenom resornom ministru Tomislavu Tolušiću podsjećaju na kolaps prošlogodišnje berbe lubenica, koja je potpuno propala zbog uvoza iz Albanije. Stoga predlažu da se za neretvansku lubenicu uvede prepoznatljiva nacionalna ambalaža ili naljepnica na pakiranju.

– Za mjesec i pol dana očekuje se početak berbe lubenica stoga smatramo još uvijek pravovremenim potaknuti na organizaciju sastanka o ovoj problematici slično kako su to učinili Vrgorčani, stoji u dopisu agronoma, Željke Bjeliša, predsjednika udruge koji je upućen predsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović, Ministarstvu poljoprivrede te čelnicima gradova i općina u Neretvi i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

 

Piše: Stanislav SOLDO