Problem kretanja i rada ljudi u pograničnom području na prostoru Metkovića i susjednih mjesta s druge strane državne granice je životno aktualan za lokalno stanovništvo koje živi na navedenom području.

Stoga je saborski zastupnik Nikola Grmoja uputio je zastupničko pitanje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem ga pita:  Na koji način planirate riješiti ovu apsurdnu situaciju u kojoj su državljani Republike Hrvatske koji žive na desnoj stranu Ulice Marka Marulića, ali i oni kojim atu žive prijatelji, poznanici i rodbina?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Grmoja je odgovor ministra Božinovića dobio 23. travnja 2019. i prenosimo ga u cijelosti:

U Dodatku C. Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu, potpisanom 19. lipnja 2013. u Bruxellesu definirano je prijelazno mjesto Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela. Uvažavajući specifičan položaj navedenog prijelaznog mjesta, upravo je cijela ulica određena kao prijelazno mjesto što predstavlja izuzetak u odnosu na ostala prijelazna mjesta navedena u Dodatku C Sporazuma. Osobe koje imaju pograničnu propusnicu u koju je upisano prijelazno mjesto Ulica Marka Marulića (Metković – Gabela,   mogu prelaziti preko navedenog prijelaznog mjesta s jedne na drugu stranu Ulice.

Prelazak državne granice s pograničnom propusnicom predstavlja svojevrsnu iznimku koja upravo omogućena smo stanovnicima pograničnog područja kako bi im se olakšao njihov svakodnevni život i obavljanje uobičajenih poslova koji uključuju česte prelaske državne granice.

Zbog činjenice da prelazak državne granice u uvjetima pograničnog režima predstavlja iznimku od uobičajenih pravila ustanovljenih Zakonom schengenskim granicama, nužan je nadzor granične policija nad svim prijelaznim mjestima, uključujući i Ulicu Marka Marulić. Posao nadzora državne granice primarna je zadaća granične policije, definirana Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima i Zakonom o nadzoru državne granice.

Naglašavam kako su mjere i radnje poduzete na zaštiti državne granice na području Ulice Marka Marulića u Metkoviću prepoznate kao dobra praksa od strane Europske komisije prilikom provedbe Schengenske evaluacije.

Međutim, svjesno problematike građana koji žive u pograničnom području, a do čijih kuća vodi jedina cestovna komunikacije preko prijelaznog mjesta, hrvatsko izaslanstvo u Mješovitom povjerenstvu za praćenje provedbe Sporazuma između RH i BiH o pograničnom prometu na IX. sjednici  Mješovitog povjerenstva održanoj 1. veljače 2019., istaknulo je kako položaj takvog naselja predstavlja problem njihovim obiteljima i prijateljima koji im dolaze u posjet, a koji ne posjeduju pograničnu propusnicu niti ispunjavaju uvjete za njezino izdavanje.

Kako se ne bi ograničavale obiteljske i prijateljske veze navedenog stanovništva, na prijedlog hrvatskog povjerenstva, zaključeno je kako će se donijeti Preporuka kojom će se nadležnim tijelima RH i BIH predložiti da se u izuzetnim slučajevima izdaju pogranične propusnice navedenoj kategoriji osoba, bez obzira što ne ispunjavaju sve uvjete potpisanog Sporazuma.

Iz navednog je vidljivo kako se radi na aktivnom pronalaženju mogućih rješenja za problematiku stanovnika ovog pograničnog područja, uključujući i one s desnog dijela Ulice Marka Marulića koja se nalazi na teritoriju BiH.

Također, obavještavamo Vas kako su osobe koje su do sada na području navedenog prijelaznog mjesta zatečene u prijelazu državne granice bez valjane pogranične propusnice, u pravilu samo usmeno upozorene na kršenje zakonskih propisa.

Završno, ističem kako je za prijelazno mjesto Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela izdano preko 500 pograničnih propusnica, daleko više nego za bilo koje drugo prijelazno mjesto,  iz čega je vidljivo kako su stanovnici navedene ulice dobro upoznati s pravilima prelaska državne granice u uvjetima pograničnog režima.

Ministar dr.sc. Davor Božinović

Foto: Luka Prusac

OGLAS