Oko 400 jedinica lokalne samouprave uskoro će imati suglasnost za objavu natječaja o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, rekla je, između ostalog, ministrica Marija Vučković u nedavnom intervjuu za televiziju N1.

Kako je podsjetila, Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen je prošle godine jer se pokazalo da centralizirana Agencija kakva je bila nekadašnja prije ukinuća sa 70 ljudi, nije mogla raspodijeliti zemljište.

– Sada pokušavamo promijeniti neke pravilnike, kako bismo smanjili administrativno opterećenje i ubrzali proces. Podijelili smo 196 suglasnosti i još nešto više od 200 je u obradi tako da će oko 400 jedinica lokalne samouprave uskoro imati suglasnost. Tražili smo očitovanja o otvorenim pitanjima nedavno, od svih jedinica lokalne samouprave, dobili smo najave 60-ak natječaja, s obzirom na poljoprivredne površine tih jedinica koje su se očitovale da će objaviti natječaje.

Ti natječaji bi trebali donijeti dugoročni zakup od 150 tisuća hektara. Proces treba biti brži, slažem se. Radimo na aplikaciji, radimo na smanjivanju administrativnog opterećenja i to je sad naš prioritet, naglasila je ministrica.

Navela je i da Ministarstvo poljoprivrede radi kompletnu dijagnostiku učinkovitosti svih javnih potpora u sektoru poljoprivrede koji se godinama daju kako iz strukturnih fondova, tako i iz izravnih plaćanja.

– Dijagnostika koja se radi na temelju konkretnih, vrlo naprednih ekonomskih metoda je već prezentirana sektoru, zadovoljni su načinom na koji to radimo, sve će biti otvoreno i ja vjerujem da ćemo konsenzualno donijeti nove mjere i programe potpore. Borit ćemo se za istu omotnicu, a hoće li biti nekakvih promjena u strukturi, to ćemo vidjeti naknadno” objasnila je za N1 i naglasila da je dijagnostika između ostalog rekla da Program ruralnog razvoja vidljivo pridonosi jačanju konkurentnosti i modernizaciji produktivnosti, dok kod izravnih plaćanja ima nešto otvorenih pitanja.

Što je još rekla ministrica, pogledajte ovdje.