Naše gore list, Metkovac Stipan Iličić uspješno brodi gastronomskim vodama u Zagrebu. O njemu je reportažu donio Večernji list:

Na gastronomskoj karti Zagreba svakako je restoran Balon na Prisavlju jedno od poznatijih i prominentnijih mjesta. U svojoj sada već poduljoj povijesti Balon je imao uspona i padova, perioda različitih vizija koja je svoj današnji oblik dobila dolaskom chefa Stipana Iličića prije nekih tri i pol godine.

Ta je vizija, uvjerili smo se, zaista odlična, s dokazom kako je tajna ipak u jednostavnosti u koju spada i poštovanje gosta kao i osnovne namirnice. Metkovac Iličić još je mlad chef sa svoje 32 godine, no sasvim podudarajuće energije s Krešimirom Ledićem, vlasnikom restorana. Doista, teško je naći restoran s kvalitetnijom lokacijom u hrvatskoj metropoli, Prisavlje je jedno od naselja koje obiluje zelenilom, prostorom u kojem ne nedostaje parkirnih mjesta, a sasvim je blizu Save i pored nje formiranih šetnica. Sam je Balon lijepo uređen, bez velike pretencioznosti, s jednom od boljih terasa, okruženom zelenilom.

– Ništa od toga ne vrijedi, ako gost odlazi nezadovoljan onime što je dobio u tanjuru. A ja sam vrlo rano nakon rada po Europi shvatio da gosta treba slušati i čuti, prihvatiti neke realnosti današnjeg vremena kada o gastronomskoj ponudi u nas govorimo te se na taj način onda i ponašati. Tako smo shvatili da je comfort food kuhinja koja u Zagrebu može ostvariti najviše potencijala, da može proći i kod domaće publike, kao i kod inače brojne strane, turista kojih je u redovito, nepandemijsko vrijeme, zaista dosta, uvodi nas u način svojeg razmišljanja chef Balona.

Dnevno i do 110 couverta

Doista, prisavski je restoran danas maksimalno ozbiljno mjesto, među boljim zagrebačkim restoranima kojemu je osnovna odlika konstanta u kvaliteti posluge i ponude. – Imali smo svojih lutanja koja najviše pripisujem sebi. Da bi restoran uspio, moraš u njega uložiti maksimum svoje energije. I priznajem, zaista bilo je perioda u kadrovskom i koncepcijskom lutanju, ali su to sve korisna iskustva koja su nas dovela do sadašnjih rezultata. Sada, sa Stipanom, sve izgleda odlično, donio nam je ozbiljnost i energiju, a prema rezervacijama, dnevno poslužimo i do 110 couverta, danas već samo za ručak imamo rezerviranih 60. Zato prvi put u povijesti Balona ide kolektivni godišnji s krajem ovog mjeseca no ne tek tako, nego zato da bismo počeli s adaptacijom nove kuhinje. Tek tada Stipan će pokazati sve ono što zna, govori nam Ledić, potvrđujući kako je bistrologija, kako je obnovljenu ponudu zagrebačke restoranske scene nekada nazvao pokojni naš slavni chef Andrej Barbieri, bila pun pogodak za Balon. A bistrologija znači jednostavnije, manje skupo i manje formalno.

– To sasvim sigurno ne znači da nećemo ponuditi i nešto što probija takvu filozofiju i comfort food koji inače poslužujemo. O namirnici ovisi, a ona je sve. Ako se dogodi da dobijemo svježe ulovljenu lignju, naravno da je to ponuda za cijeli tjedan. Najsretniji sam kada je rezervacija toliko da mogu potrošiti sve, i to se sada i događa, i nas iznenađuje koliko gostiju imamo. Pogotovo jer su nam mnogi od njih postali stalni gosti, što je uvijek znak da dobro radiš.

Cijeli intervju sa Stipanom možete pročitati OVDJE.

Foto: Restoran Balon