U tijeku je predizborna kampanja. Most Metković je priopćenjem za javnost reagirao na objave HDZ-ovog kandidata, aktualnog gradonačelnika Dalibora Milana. Prenosimo ga u cijelosti:

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Metkovića Dalibor Milan započeo je agresivnu samohvalu nizom objava na kojima uspoređuje koliko je Grad novaca izdvojio za ovo ili ono u razdoblju 2013. – 2017. i 2018. – 2021. Tako doznajemo da se iznos studentskih stipendija povećao sa 199.500,00 kn na 1.352.400 kn, da je za prijevoz studenata umjesto nula kuna iz proračuna izdvojeno 225.403 kn, darovi za novorođenu djecu sa 118.000 kn porasli na 1.867.000 kn, a umirovljenicima se umjesto nula kuna dalo 1.015.300 kn. Zasigurno će biti još toga sljedećih dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Stvarno, „mamac za oči“ potencijalnih birača. Čini se da je uskoro bivši gradonačelnik bio pravi „gospodarski mačak“ kada je Metkoviću uspio namaknuti tolike novce i podijeliti ih potrebitima. Kapom i šakom.

Je li baš tako? Ni jednom riječju Dalibor Milan ovih predizbornih dana ne spominje otkuda novci te da je u svojemu mandatu imao oko sto milijuna kuna više nego Most u svojemu mandatu. Pa otkuda Metkoviću odjednom toliko novca?

Djelo je to mudrih glava u HDZ-u nakon izbora 2017. Odlučili su se na ulaganje u budućnost. Budući da vladaju većinom gradova i općina, mudro je rukovodstvo odlučilo decentralizirati dio državnih prihoda i spustiti ih na lokalne uprave i samouprave te to kapitalizirati na izborima ove godine. Tako se stvorio privid o uspješnima načelnicima, gradonačelnicima i županima koji posljednjih mjeseci mahnito pokreću razne projekte u svojim sredinama, a o potpisivanju raznih ugovora da ne govorimo. Jer Hrvatska je jedna od najbogatijih država.

Hvali se HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Metkovića visokim iznosima pa ovdje iznosimo neke činjenice koje mu baš ne idu u prilog.

Vijećnici Mosta protekle su četiri godine kritizirali i upozoravali vladajuće koji su na sjednicama Gradskog vijeća, uz potporu Stipe Gabrića Jambe, donosili mnoge odluke štetne za naš grad i građane. Kao konstruktivna oporba, Most je predlagao načine za bolju raspodjelu proračunskih sredstava. Budući da je Grad raspolagao astronomsko visokim sredstvima u odnosu na prije, tražili su povećanje iznosa udrugama iz područja socijalnih i kulturnih djelatnosti kao i veće potpore našim poduzetnicima, a dobili su ili neispunjeno obećanje ili odbijanje. Također, za najmlađe skupine predlagali su izgradnju ili rekonstrukciju igrališta, za mlade osnivanje Savjeta mladih ili Centara izvrsnosti. Osim komunalnih prijedloga za uredniji i funkcionalniji grad, tražili su uvođenje mjera koje bi građanima olakšali financijsku situaciju, a neke su od njih: ukidanje prireza, sufinanciranje kamatne stope prilikom kupnje prvoga stana ili kuće, sufinanciranje troškova obiteljima s troje i više djece, mjesečni dodatak osobama s invaliditetom, naknadu roditeljima koji imaju status njegovatelja ili osobama koje imaju status njegovatelja, fond za djecu s težim tjelesnim oštećenjima i težim smetnjama u razvoju. Predugo bi bilo nabrajati sve.

Pogađate, tijekom četiriju godina saziva Gradskog vijeća, u kojemu su i HDZ i Most imali po sedam vijećnika, trgovačka koalicija HDZ-Jambo nije prihvatila nijedan Mostov amandman, ma koliko on bio na dobrobit građana. Ne čudimo se tome, mali učenik kopira model svojega političkog uzora u Zagrebu. Sjetimo se kako mu je oduševljeno bio dao potporu u izglasavanju ‘Istanbulske konvencije’.

Budući da se zaboravlja, Most je za Gradsko vijeće 2017. osvojio 3573 glasova, a HDZ 3351. Tada je predizborni slogan Dalibora Milana glasio „Iskreno… bez podjela“.  Koliko se držao toga vidljivo je prethodno navedenoga. Metković nije bio ovako podijeljen grad ni u najcrnje vrijeme sukoba Jambe i HDZ-a!

Da se Most u svojemu mandatu ponašao kao današnji HDZ, koji je sve tempirao uoči izbora, onda nastavak gradnje sustava za obranu od poplava desne strane grada ne bi započeo već u prvome mjesecu svojega mandata 2013. i završio 2015., nego bi ga ostavio za izbornu 2017. i tu prikupljao glasove ne mareći za prave potrebe svojih građana kojima je poplava prijetila svake godine, stoji u priopćenju Mosta Metković.

OGLAS