Most nezavisnih lista priopćenjem je upozorio da je dužnost gradonačelnika Dalibor Milana imati stav i dostaviti konkretne odgovore vezano uz zakonitost gradnje u Poduhu i ozljedu koju je na gradilištu pretrpio jedan učenik, o čemu je gradonačelnika ranije upitao vijećnik MOST-a Petar Nikolić, na sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića održanoj 30. listopada 2019.

Prenosimo ga u cijelosti:

„Na jednoj od prošlih sjednica Gradskoga vijeća, na jedno od pitanja o gradnji u Poduhu, odgovorili ste da je tu, koliko vi znate sve u redu, odnosno po zakonu. Znate li je li OŠ Stjepana Radića, kao stranka u postupku u slučaju gradnje u Poduhu, bila od strane nadležnog ureda uredno obaviještena o gradnji? Ako jest, zašto nije reagirala? To je ipak škola u gradu kojemu ste vi gradonačelnik. Znate li išta o tome i znate li da je samo pukom srećom izbjegnuta tragedija na gradilištu u Poduhu kada je željezna šipka, nasreću, samo lakše ozlijedila jednog učenika. Ni vi ni OŠ Stjepana Radića niste se o tome oglasili. Zašto?“ – pitanje je koje je gradonačelniku postavio vijećnik Nikolić.

Gradonačelnikov je odgovor bio: Nemam stav!

Ovdje je manje važno što gradonačelnik nije odgovorio niti na jedno pitanje vijećnika Nikolića, kao i da su na takvu bezobraznu, ignorantsku i podcjenjivačku praksu već navikli, te da možda misli kako vijećnici MOST-a ne predstavljaju nikoga, a možda da ni on sam ne predstavlja nikoga, pa eto, ne mora imati stav ni o čemu. Upozoravamo da je stvarna tragedija činjenica da prvi čovjek grada kao građanin nema mišljenje o urbanističkom, arhitektonskom, a posebno estetskom i etičkom aspektu gradnje u Poduhu.

Ističemo kako je vjerojatno da gradonačelnik kao građanin Metkovića nema mišljenje ni o čemu, nego valjda kao pijun u političkoj partiji mora pričekati da mu netko dostavi njegovo vlastito mišljenje, iako je svaki svoj predizborni javni istup poput papagaja završavao sintagmom „na dobrobit građana Metkovića“.

Kako je stanje krajnje ozbiljno, javno molimo gradonačelnika Milana da spasi obraz građaninu Milanu, da ga podsjeti da živi u Metkoviću, da nije loše imati vlastiti stav, a s obzirom na funkciju koju obnaša, da je to nužno, a i da ga podsjeti da on kao građanin (to je bio u kampanji) ima obvezu prema onima na čiju se „dobrobit“ ne tako davno zaklinjao.

Gradonačelniče, na dobrobit građana nisu strogo formalni odgovori, poput onoga sa sjednice Gradskoga vijeća. Dužnost koju Vi gradonačelniče obnašate nije samo formalna nego je puno više od toga. Stoga nas zanima imate li, i ako imate da nam kažete, bilo kakvo građansko mišljenje o urbanističkom, arhitektonskom, a posebno estetskom i etičkom aspektu gradnje u Poduhu? Ili ste samo osoba koja se zadovoljava hladnom formom? – poručuju iz Most NL.