Most Metković je priopćenjem za javnost reagirao na jučerašnje izjave gradonačelnika Dalibora Milana na gradilištu u Jadranskoj ulici kada je najavio svoju kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima. Prenosimo ga u cijelosti:

Jučer je, tijekom obilaska radova u Jadranskoj ulici, Dalibor Milan najavio kandidaturu za još jedan mandat gradonačelnika. Obraćajući se građanima Metkovića, izgovorio je nekoliko tvrdnji koje zaslužuju osvrt, iznošenje činjenica i nameću važna pitanja.

U Metkoviću se trenutno izvode radovi u vrijednosti većoj od 600 milijuna kuna

Kada izgovorite takvu rečenicu, trebali biste navesti radove jer bi netko u maniri dosadašnjega koalicijskog partnera mogao postaviti pitanje: „Dado, đe su pare?“ Ako u tih 600 milijuna kn ubrajate onih 470 iz projekta Aglomeracije, onda to treba reći, uz napomenu da je to projekt koji ste naslijedili od Mosta. Također, za ostalih 130 milijuna navesti izvore i iznose koje izdvaja Grad Metković. To su većinom projekti koji su tek započeti ili su u fazi pripreme, a oni projekti kojima je investitor Grad – financiranje je većinom 100% iz izvornih sredstava Grada te će novi gradonačelnik prvih godinu dana samo plaćati račune.

Nikada se u Metkoviću ni u starijoj ni u novijoj povijesti nije toliko radilo

Ova rečenica Dalibora Milana pokazuje elementarno nepoznavanje povijesti grada kojemu je gradonačelnik, stoga ga upućujemo na knjige pok. dr. Ivana Jurića iz kojih, uz stručnu pomoć ekonomista svojega tima, može saznati o radovima na regulaciji korita rijeke Neretve i uređenju dvaju obala u gradu (bez željeznice i mosta). Ne spominje Milan ni kapitalni projekt obrane od poplava desne strane Metkovića koji je završen u samo dvije godine mandata Mosta. S druge strane, mala će se gradska tržnica graditi godinu dana?!

Mogao sam ići u Sabor, ali nisam to učinio kao moji prethodnici

Dalibor Milan prešućuje to da mu je stranka na prošlim parlamentarnim izborima na stranačkoj listi „nudila“ mjesto koje mu nije osiguravalo prolaz u Sabor. Da je stranka u njemu vidjela potencijal, sigurno bi ga stavila na višu poziciju. Milan je tada izveo manevar kako on na dobrobit građana Metkovića odustaje od Sabora i to stalno ponavlja upirući prstom u Petrova i Grmoju. Zaboravlja da su njih dvojica u Sabor ušli bez stranačke mašinerije kakvu ima HDZ, samo voljom birača Metkovića i ostalih mjesta u X. i VI. izbornoj jedinici. Umjesto da nam je svima drago da u Saboru imamo svoje predstavnike, Dalibor Milan uporno ponavlja da su oni Metković iskoristili za odlazak u Sabor, kao da tamo samo sjede i primaju saborsku plaću.

Moji prethodnici nisu htjeli ili nisu znali riješiti problem stanara Jadranske ulice

Pošteno bi bilo da je Dalibor Milan rekao kako njegovi prethodnici nisu imali čime riješiti taj problem jer vrlo dobro zna kakva je bila struktura prihoda gradskoga proračuna posljednjih osam godina. Proračun se povećao isključivo povećanjem poreza i prireza na dohodak kada se izmijenio zakon, a to je koincidiralo s dolaskom Dalibora Milana na mjesto gradonačelnika, a ne njegovim znanjem, trudom i zaslugama. Na znanje građanima, u mandatu Mosta 2014.-2017. prosječan godišnji prihod od poreza i doprinosa iznosio je 10.818.951,71 kn, a u mandatu Dalibora Milana 37.966.341,01 kn. Dalibor Milan je, ni kriv ni dužan, godišnje raspolagao s prosječno 27.147.389,30 kn više nego Most što je u četiri godine mandata više od 100 milijuna kuna. Ne znamo gdje je utrošeno tih 100 milijuna, ali znamo da su rashodi za zaposlene u gradskoj upravi u mandatu Dalibora Milana porasli za više od 25 %.

Na grafičkom su prikazu proračunski prihodi. Dakle, proračun je u mandatu Dalibora Milana rastao isključivo milošću države (izmjena zakona) što je označeno crveno, a svi ostali prihodi, označeni zeleno, bili su čak manji nego u mandatu Mosta.

Također, istupi Dalibora Milana mogu se najbolje opisati parafrazirajući poznati film mađarskoga redatelja Miklosa Janscosa Privatni poroci, vrline javne – POOROCI TAJNI – VRLINE JAVNE. On biranim riječima govori o svojim postignućima, a o lošemu jednostavno šuti. U svojemu kratkom izlaganju govorio je dijelom u prvom licu jednine, a dijelom u prvom licu množine govoreći ja i moj tim napravili smo, uložili smo, rekonstruirali smo i slično. Ipak, morao bi znati (ili naučiti) da državni ili gradski novac ne postoji. Postoji samo novac poreznih obveznika, a pobjednik izbora samo stječe pravo na upravljanje tim sredstvima. To Dalibor Milan nije radio dobro pa je zato je građanima prešutio:

  • daje u svojemu mandatu raspolagao sa 100 milijuna kuna više nego Most, a da tome nije ničim pridonio
  • da većina radova u središtu grada predstavlja bačen novac ako je točno da započinje projekt Aglomeracije pa se sve opet kopa
  • da svi radovi u gradu traju neobjašnjivo dugo
  • da su radovi na obnovi Sportske dvorane, koja i sada prokišnjava, trajali isto kao izgradnja same dvorane 1981./1982., a zapisnik o primopredaji potpisan je 45 dana prije završetka radova pa se pitamo je li izvođač tom preuranjenom primopredajom izbjegao plaćanje zakasnine
  • da skoro svi radovi u gradu idu po načelu izvođač-podizvođač što nameće pitanja o sudbini razlike u cijeni između izvođača i podizvođača, o tome tko zarađuje, a da prstom ne mrdne i kako to da Grad nije u stanju „pogoditi“ jeftinijeg izvođača
  • da rekonstrukcija nogostupa u Ulici kralja Zvonimira dužine 400 metara traje već puna tri mjeseca i tko zna koliko bi još trajala da izbori nisu ubrzo
  • da je Grad, i kao stranka u postupku i kao javnopravno tijelo, aktivno sudjelovao u građevinskom uništavanju grada pogodujući investitorima, a gradonačelnik je svojim nečinjenjem to omogućio, na pitanja vijećnika Mosta nije odgovarao ili bi rekao da ni kao građanin nema nikakvo mišljenje o tome.

U ovom priopćenju osvrnuli smo se samo na jučerašnji istup Dalibora Milana. Pitamo se razumije li on koliko je to 600 milijuna kuna i što će od toga biti kada znamo da je Hrvatska pred financijskim kolapsom, a ni u EU ne cvjetaju ruže. Što se konkretno radilo protekle četiri godine? Što je konkretno napravljeno da se zaustavi iseljavanje cijelih mladih obitelji? Kakvu viziju razvoja Metkovića on nudi za budućnost jer lijepo je imati kanalizaciju, asfaltirane ulice i uređene nogostupe, ali od toga se ne živi.

I na kraju, da ne bi bilo zabune. Svi članovi i simpatizeri Mosta iskreno se raduju okončanju radova u Jadranskoj ulici. No, morali smo reagirati na samoreklamerski istup Dalibora Milana, stoji u priopćenju Mosta Metković.

Foto: metkovic.hr