Most nezavisnih lista u utorak je oštro prosvjedovao protiv toga da se televizijska sučeljavanja svedu isključivo na čelnike SDP-a i HDZ-a, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, poručujući kako se u trenutku kada je Hrvatska napokon prestala biti “politički duopol” neki mediji prave kao da to još uvijek jest.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Takva odluka, ističu u priopćenju, duboko je nedemokratska te zabrinjavajuća po razvoj demokracije i pluralizma. Podsjećaju i da je na prošlim izborima samo za Most glasalo više od 300.000 građana. Onemogućiti te građane da na javnoj televiziji, ali i drugim medijima, čuju što će u sučeljavanju reći njima bliski političari, skandalozno je, drže u Mostu.

“Osim što se te dvije stranke u mnogočemu ponašaju kao jedna, što su pokazali i nedavni događaji u kojima su složno rušile Vladu ili birale ustavne suce, dakle izravno odlučivale o najvažnijim institucijama države, nepobitno je da se sve veći broj građana protivi njihovom malignom duopolu”, stoji u priopćenju.

“Poruka koja se time šalje biračima je da Hrvatska ima samo dva politička rješenja i dva moguća premijera. Most koji je u međuvremenu postao nacionalna opcija, čiji se simpatizeri okupljaju gotovo u svakom kutku Hrvatske, i ne samo okupljaju već i osvajaju vlast na lokalnim razinama, ovom je odlukom jednostavno izbrisan iz fokusa birača”, poručuju iz Mosta.

Ako je sučeljavanje uvod u veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a koju sve glasnije iz prikrajka najavljuju pravi gospodari te dvije stranke, onda bi, ističu, tu odluku valjalo obznaniti biračima da znaju kako je svejedno kome od dva politička klona podariti glas.

Posebno ih zabrinjava da se u toj, kako su je nazvali, mutnoj raboti našla i HRT kao javni servis koji je time “nastavio niz sramotnih poteza posljednjih mjeseci”. Most poručuje da će se zbog tih razloga još čvršće zauzimati za demokratizaciju, depolitizaciju i profesionalizaciju tog javnog servisa.

OGLAS