Mosta nezavisnih lista je danas u Metkoviću u 11 sati održao konferenciju za medije na kojem je tema bila pristanak Grada Metkovića i komunalnog poduzeća Metković d.o.o. za izvlaštenjem na izvorištu Doljani od strane JKP Čapljina čija infrstruktura je u vlasništvu Grada Metkovića već 50 godina.

Sporni pristanak Grada Metkovića na konferenciji je predstavio saborski zastupnik Nikola Grmoja kojega je nazvao izdajom gradskih interesa te se upitao je li gradonačelnik Milan na ovo pristao iz neznanja ili pod političkim pritiskom.

Naime, 13. veljače 2018. u Zagrebu su gradonačelnik Dalibor Milan (Grad Metković), Dalibor Milinković (Općina Čapljina), Filip Dominiković (Metković d.o.o.), Zoran Đuroković (Hrvatske vode), Elizabeta Kos (Ministarstvo okoliša i energetike) potpisali Zapisnik sa zaključkom da Metković preda svoje vodocrpno pravo na izvorištu Doljani sa svom infrastrukturom, uz naknadu kroz isporuku vode, poduzeću JKP Čapljina koje će biti jedini isporučitelj vode s izvorišta Doljani i koje će određivati cijenu vode. Osim toga, komunalno poduzeće Metković d.o.o. i Hrvatske vode će izgaditi spojni cjevovod između izvorišta Bjelava i Doljani, a vodoopskrbu naselja Doljani preuzima JKP Čapljina.

Ako je ovakvo postupanje tako dobro zašto ga u zadnjih 50 godina nije naložio i potpisao niti jedan ministar, državni tajnik niti jedan gradonačelnik niti direktor Metkovića d.o.o.? – upitao je saborski zastupnik Božo Petrov. – Usudio bih se reći kako se ni Stipe Gabrić Jambo nije usudio napraviti ovaj potez, čak je i on štitio u ovom segmentu interese grada Metkovića. Nije istina da nije bilo pritisaka od strane općine Čapljina za ovako nešto dok smo mi bili i prethodne garniture, održavali su se intenzivno sastanci, ali nam nije palo na pamet napraviti ovako nešto… čak niti osnovati zajedničku tvrtku, a kamoli predati izvorište kao što je potpisom na ovaj zapisnik napravila sadašnja gradska uprava. Grad Metković nije smio potpisati ovaj Zapisnik, a još manje razgovarati na ovakav način i o ovim stvarima jer Ugovor na koji se svi pozivaju, a to je Ugovor između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom (Narodne novine: 1/2016; objavljen u »Narodnim novinama – Međunarodni ugovori« br. 6/2015, stupio na snagu 9. veljače 2016.), ne samo da ne vrijedi za ovaj vodoopskrbni sustav nego se na njega ne može niti primijeniti, rekao je na konferenciji za medije Božo Petrov.

Gradonačelnik je u Zagrebu potpisao sramotni Zapisnik kojim su ponizili Grad Metković i sve njegove građane. Tko normalan i savjestan odustaje od svoga? Tko predaje svoje? Tko ustupa svoje? I još na kraju sve to plaća 50%. Grad Metković, odnosno društvo koje se brine o vodoopskrbi grada Metkovića, Metković d.o.o. odlučilo je predati izvorište Doljani i odreći se svoga prava na vodu, odnosno od gazde postati sluge novoga gospodara. Zašto? To bi svi mi voljeli znati… Zašto se nije nastavila priča na kojoj smo radili, a to je da imamo neovisno pravo na crpljenje vode iz Pruda? Zašto se nije napravio novi cjevovodod Pruda-Metković neovisno od NPKLM-a. To su dugoročni procesi ali se isplati ulagati u budućnost kako ne bi postali tuđi robovi, a već ovom predajom izvorišta Doljani smo stavljeni u podređeni položaj. Apeliramo na gradonačelnika da odustane od ovih uvjeta i da se bori za građane grada Metkovića, poručuje Mostova vijećnica Katarina Ujdur.

Videozapis današnje konferencije za medije Mosta nezavisnih lista možete pogledati na našoj Facebook stranici. U prilogu objavljujemo sporni Zapisnik kojega je predstavnicima medija podijelio Nikola Grmoja.