Motritelji iz Ornitološkog društva Brkata sjenica obavili su 11. i 12. siječnja 2020. redovito zimsko prebrojavanje ptica na području delte Neretve. Prema prvim podacima prebrojeno je između 7000 i 8000 ptica.

Ovo prebrojavanje ptica u Neretvi je dio europskog monitoringa. Cilj prebrojavanja je dobiti što bolji uvid u zimujuću populaciju ptica na vodenim površinama u Europi koji poslije mogu biti pokazatelj stanja populacija i poduzimanja mogućih mjera u zaštiti.

Kao i do sada, u delti Neretve najzastupljenije su dvije vrste galebova, a ne zaostaju ni sedam vrsta patki, zatim su tu utve, plijenori, gnjurci, ronci, tri vrste čaplji, žalar cirikavac, prutke, veliki pozvizdač, mali i veliki kormoran, riđa muljača, vivci… Ukupno je više od 40 vrsta vodarica i grabljivica koje se hrane na ovim područjima.

Motritelji su zapazili i nekoliko zanimljivosti: zapazili su jedinku riječnog galeba koji je krajem 2018. godine prstenovan na Jakuševcu u Zagrebu, te 130 žutokljunih galica snimljene iznad Rujnice između Desana i Bagalovića koje rijetko sa većih planina navrate u naše krajeve.