Nakon proglašenja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj na snagu su stupile izmjene zakona koje su građanima omogućile da mogu koristiti svoje dokumente, prije svega osobnu iskaznicu, ali i putovnice i vozačke dozvole, iako im je istekao rok na koji su izdane. Izmjene zakona kojima je produljen rok valjanosti osobnih dokumenata stupio je na snagu 10. ožujka 2020. Takvi dokumenti smatraju se valjanima najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije korona virusa u Hrvatskoj, koje nam se, prema nekim naznakama, bliži, pišu 24 sata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

SAD je početkom tjedna proglasio “kraj pandemije”, a glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je kazao da se kraj pandemije nazire, ali da nije tako blizu. Članovi Stožera civilne zaštite uvijek su oprezni kad je riječ o eventualnom proglašenju kraja epidemije, no sigurno je da će nakon toga mnogo Hrvata koji koristi istekle dokumente morati zatražiti nove.

Tako je portal 24 sata pitao MUP koliko imaju takvih dokumenata u službenoj evidenciji te jesu li spremni za eventualnu “navalu” ako ih svi oni kojima trebaju novi krenu tražiti u isto vrijeme.

– Na dan 21. rujna 2022. u službenim evidencijama Ministarstva evidentirano je 155.575 osobnih iskaznica koje su izdane punoljetnim hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a kojima je prije 15 i više dana istekao rok na koji su izdane (između 10. ožujka 2020. i 5. rujna 2022.) – kažu iz MUP-a.

Najviše je isteklih putovnica, čak 361.016, no iz MUP-a podsjećaju kako putovnica nije obvezan dokument te kako građani općenito ne mijenjaju putovnice nakon isteka roka važenja osim ako ne planiraju putovanje u neku od država za koje nije dovoljna osobna iskaznica.

Najmanje je vozačkih dozvola s isteklim rokom valjanosti, njih 68.106.

Što se tiče rokova izdavanja osobnih isprava, u MUP-u jamče njihovu izradu u rokovima navedenim na njihovim stranicama, a to su 30 dana za redovan zahtjev, deset kalendarskih dana u ubrzanom postupku te tri radna dana za zahtjev u žurnom postupku.

Navode i da građani mogu kad žele, neovisno o prolongiranju roka isteklih osobnih isprava, podnijeti zahtjev za izdavanje novih. Kako bi izbjegli dodatne gužve nakon proglašenja prestanka epidemije korone, predlažu građanima kojima su istekle osobne iskaznice da ih već sad zamijene novima, a istekle putovnice i vozačke dozvole da zamijene ako ih sad koriste ili se njima namjeravaju služiti.

Kako bi se izbjegle dodatne gužve prilikom ishođenja isprava, MUP građanima kojima su istekle osobne iskaznice predlaže da ne čekaju proglašenje kraja epidemije nego da ih već sad zamijene novima. Ista je preporuka za vozačke dozvole i putovnice.

OGLAS