Temeljem zapovijedi Ministarstva obrane Republike Hrvatske 17. studenog 1991. godine formirana je 116. brigada Hrvatske vojske. Njezinim je formiranjem objedinjena obrana Hrvatske vojske u Donjem Poneretavlju sa sjedištem u Metkoviću u jedinstveno zapovjedništvo pod nazivom 116. brigada. Temelj brigade su činile 1., 2., i 3. bojna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Popis zapovjedništva 116. brigade od studenoga 1991. do 1992. godine:

Zapovjednici brigade: Nedjeljko Obradović, Ivan Beneta

Načelnici stožera: Ivica Gabrić i Zvonko Kaleb

Pomoćnik zapovjednika za PD: Ivan Jurić, Trpimir Jurić

Pomoćnik zapovjednika za SIS: Marko Marić, Vuko Šegavčić i Zdravko Sršen

Pomoćnik zapovjednika za logistiku: Stipe Vekić (Jozo Protrka, Ante Parmać, Ivica Matić, Drago Sršen, Zdravko Čulić, Ante Kaleb i Niko Ujdur)

Operativci: Dane Rendulić, Mile Milić, Ivan Vuica, Petar Jelavić, Vjekoslav Suton, Nedo Družijanić, Senad Korjenić

Načelnik topništva: Ante Volarević

Načelnik PZO: Nino Kaleb

Načelnik saniteta: dr. Mihovil Jeramaz

Načelnik inženjerije: Ante Rebac, Branimir Volarević

Načelnik veze: Ivan Leko

Pomoćnik za ustroj i popunu: Nikola Ostojić i Miljenko Kaleb

Pomoćnik za opće poslove: Drago Plećaš, Zdravko Odak, Miće Glavinić, Vedrana Raič, Angela Volarević i Zlatko Vidović.

Vojni kapelan je bio don Ljubo Pavić.

Prvi zapovjednik 116. brigade bio je Nedjeljko Obradović. Rođen je 14. ožujka 1961. godine u Metkoviću. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Čapljini. Nakon Gimnazije pohađa i završava u Sarajevu Vojnu akademiju kopnene vojske, smjer pješaštvo. U Zagrebu je pohađao Zapovjedno-stožernu školu (1996./1997.), te dvije godine managementai NSA u SAD-u.

Krajem rujna 1991. godine bježi iz Skoplja iz JNA i stavlja se na raspolaganje HV-u. Krizni stožer općine Metković u suglasnosti sa Skupštinom općine Metković imenuje ga 5. listopada 1991. zapovjednikom obrane općine Metković.

Ustrojem 116. brigade HV-a 17. studenog 1991. imenovan je zapovjednikom brigade temeljem zapovjedi MORH-a. Na toj funkciji ostaje do lipnja 1992. do probijanja obruča oko Dubrovnika na Južnom bojištu. Odlikovan je sa više odličja, posebno s najvišim Odličjem za osobnu hrabrost u borbi.

OGLAS