U Samostanu Navještenja Marijina na otočiću Košljunu na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna pokopan je fra Klement Sršen, član Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, prenosi IKA.

Prije tri godine smo pisao o tome kako je fra Klement u rodnoj župi proslavio 50. obljetnicu misništva.

Fra Klement, krsnim imenom Ante, rođen je 11. lipnja 1939. godine u mjestu Bijeli Vir, od oca Ivana i majke Mande r. Medić kao peto od šestero djece. Kršten je 18. lipnja 1939. u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Dobranju u dolini Neretve.

Prva četiri razreda osnovne škole pohađao je u Bijelom Viru, a drugih četiri, kao i prvi razred srednje škole u Metkoviću.

Godine 1957. ulazi u Franjevačko sjemenište u Zadru započinjući drugi razred srednje škole. Vrijeme srednjoškolskog obrazovanja mu je prekinuto najprije zbog ulaska u novicijat, a zatim i zbog odsluženja vojnoga roka. Prve redovničke zavjete polaže 15. veljače 1959. godine u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, a po završetku vojnoga roka nastavlja srednju školu u pazinskom sjemeništu gdje maturira 1963. godine. Iste godine  započinje filozofsko-teološke studije na Visokoj bogoslovskoj školi u Zadru, odakle 1966. godine odlazi na studij u Franjevački samostan Busto Arsizio kraj Milana u Italiji.

Studij 1967. godine nastavlja u Franjevačkom samostanu u Torinu gdje je i 29. lipnja 1968. zaređen  za svećenika po rukama torinskog nadbiskupa Michelea kardinala Pellegrina. Iste godine 18. kolovoza slavio je mladu misu u svojoj rodnoj župi, te nastavlja na Torinskom sveučilištu studij Prirodoslovnih znanosti s više prekida zbog lošijeg zdravstvenog stanja.

Od 1979. do 1988. godine vrši službu predstojnika župske kuće u Rijeci u Župi sv. Nikole, biskupa. Na istoj župi do svibnja 1990. godine vrši službu župnoga vikara. Od svibnja 1979. do srpnja 1985. godine vršio je službu definitora Provincije, a od lipnja 1991. godine vrši službu magistra novaka u Franjevačkom Samostanu na Košljunu. U tom Samostanu u više navrata vrši savjesno i predano odgovorne službe gvardijana, vikara, kao i provincijskog duhovnog asistenta za OFS.

Fra Klement se odlikovao redovničkim krepostima postojanog, vjernog i predanog služenja u svakodnevici. Osobito ga oblikovala radosna postojanost u bratstvu i skrovito djelovanje u zajednici. Njegov prepoznatljiv osmijeh i iskrena otvorenost svakom bratu svjedočila je njegovu franjevačku vedrinu i pokornički duh, piše IKA.

Sprovodne obrede je predvodio provincijalni ministar fra Andrija Bilokapić, a misno slavlje krčki biskup mons. Ivica Petanjak.

Foto: IKA