Na predsjedničkoj inauguraciji Joea Bidena i Kamale Harris točit će se vino iz Hrvatske! Točnije, riječ je o Benmosche family dingaču s poluotoka Pelješca, odnosno vinogorja koje je 2006. kupio Robert Bob Benmosche, utjecajan i iznimno uspješan američki poslovni čovjek.

Na Pelješcu se radi još i Benmosche family zinfandel. Benmoscheovo imanje uključuje i Vilu Splendid, koju je kultna figura američkog poslovnog svijeta 21. stoljeća kupila 2001., a obnavljao ju je deset godina. No pravu je emociju uvijek gajio prema vinima.

– Bio sam u Dubrovniku i Hrvatskoj 1997. te uvidio koliko je to lijepo mjesto. Zapitao sam se: “Bobe, što želiš raditi kada se umiroviš?” Pročitao sam članak da je zinfandel možda došao iz Hrvatske. I tako sam zaključio kako je to zanimljiva ideja. Tako sam 2006. došao u priliku da kupim dvije parcele. Onu od 12 jutara uz samo more, Viganj, odabrao sam zbog žutilovke. A kažu da je tamo gdje raste cvijeće može rasti i odlično grožđe – prenose se Benmoscheove riječi. Nažalost, prije šest godina je preminuo.

Kako doznaje Večernji list, ova odlična vina stigla su preko kluba ljubitelja vina Benmosche family, kojih ima podosta u novoj američkoj administraciji.

Oba vina ljubitelji vrlo cijene i dobro ocjenjuju, može ih se nabaviti i u domaćim dućanima. Benmosche je vina pravio s poznatom pelješkom vinarskom obitelji Bura-Mrgudić, koja se vinima bavi već 21 generaciju. Iz Kalifornije je uvezao 1500 trsova sorte zinfandel da bi napravio svoj vinograd pri čijem su podizanju pronađena i tri trsa crljenka, za koji je u to vrijeme utvrđeno da je genetski otac zinfandela, piše Večernji list.

Hrvatska vina oduševljavaju i Britance, pa je tako pretprošle godine, sada britanski premijer, a tada ministar vanjskih poslova Boris Johnson, rekao kako se raduje danu kada će u trgovini u koju ide u Londonu moći kupiti dingač i pošip.

Naša se vina piju i na kraljevskom dvoru. Traminac se služio na krunidbi kraljice Elizabete druge. I ne samo vina, poznati su i sirevi, maslinovo ulje.