U skladu sa Statutom Gradskoga vijeća Grada Metkovića predsjednik Hrvoje Bebić sazvao je za četvrtak, 10. svibnja 9. sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se razmatrati problematika izvorišta Doljani.

Podsjećamo, vijećnici Mosta su, uz supotpisa Stipe Gabrića i Siniše Bebića, predali prije tri tjedna zahtjev o sazivanju tematske sjednice o izvorištu Doljani potaknuti načelnim dogovorom predstavnika Općine Čapljina i Grada Metkovića o prepuštanju izvorišta Doljani na upravljanje JKP Čapljina. S tim bi nakon 50-tak godina prestalo upravljanje izvorištem od strane komunalnog poduzeća Metković d.o.o. Usluga isporuke vode prešla bi u nadležnost JKP Čapljina, a s tim i formiranje cijene vode.

Vijećnici će za desetak dana imati priliku iznijeti svoja stajališta o ovom pitanju, nadamo se uz argumentirano iznošenje činjenica i uz konkretne prijedloge za rješavanje novonastale situacije koja je kulminirala potpisivanjem Zapisnika sa spornim zaključcima od strane predstavnika Općine Čapljina, Grada Metkovića i Hrvatskih voda o čemu smo ranije pisali.

Ono što vidimo kao nelogičnost u spomenutom Zapisniku je činjenica da bi svi problemi vezani uz izvorište Doljani (imovinsko-pravni odnosi, dozvole, vodozaštitno područje, plaćanje naknada) prestali u trenutku kada bi ono prešlo u nadležnost Općine Čapljina. Sve druge opcije su stavljene po strani. Zaboravlja se činjenica da je 1958. godine to izvorište formirano za potrebe stanovnika Metkovića i Doljana, a ne Čapljine, i da su u tu svrhu investirana sredstva Grada Metkovića, a ne Općine Čapljina.

Ostaje nam vidjeti kakvu će odluku o ovome donijeti Gradsko vijeće, predstavničko tijelo građana Metkovića.