Ana iz Opuzena poslala nam je fotografiju ženke ćelavog ibisa Gipsy koja je sletjela na njen prozor da se odmori, napisali su to iz udruge BIOM koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Radi se o obilježenoj ptici koju cijelo vrijeme prate u sklopu projekta njezine reintrodukcije u europske zemlje. Naime, populacije ove vrste na našem kontinentu su izumrle. Na stvaranju novih rade europski biolozi koji ih uče migrirati na jug tijekom zime. Ova ptica je tako stigla iz Austrije Italiju gdje je trebala prezimiti. No svojeglavo biće odlučilo je preletjeti Jadran i doći u Dalmaciju.

– Fotografiju nam je poslala mještanka Opuzena. To je ista ptica koja je iz Italije doletjela u okolicu Zadra, a potom posjetila Šibenik, Brač pa potom stigla na rijeku Neretvu. Upravo s Brača nam se javila žena kod koje je nekoliko dana slijetala na balkon – rekao nam je Sven Kapelj, ornitolog iz BIOM-a.

S obzirom da prate njezino kretanje, o svakoj promjeni teritorija obavještavaju lokalnu javnu ustanovu i društva za zaštitu prirode.

Oni dalje javljaju lovcima i drugima da pripaze na nju, da je netko ne bi ustrijelio.

OGLAS