Ima li boljeg osvježenja u ove vruće ljetne dane od ukusne i sočne lubenice? Bilo da je jedemo kao slasticu u voćnim kupovima i salatama ili je jednostavno onako slatku i rashlađenu izrežemo na kockice, lubenica je, složiti će se svi, kraljica voća. A ako je rasla oko ušća Neretve, onda je još ukusnija i sočnija, jer sunce, zemlja, zrak i pomalo slana voda daju joj poseban okus, koji je razlikuje od ostalih koje se nude na pazarima i po trgovačkim centrima, piše Slobodna Dalmacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Neretvanska lubenica ovog je ljeta slatka svima. I proizvođačima i potrošačima. Proizvođači su sretni jer je dobro rodilo, kvaliteta je na visokoj razini, a sunce i vrući dani koji su počeli već od polovine lipnja utječu i na potrošnju. Lubenica je sezonsko voće. Ako nije prevruće nema interesa za njom, tvrde stari znalci i iskusni proizvođači ovog voća, koje je uz mandarine postalo zaštitni znak neretvanske doline.

Tu je i ono vječno neodgovoreno pitanje. Jesu li lubenice – dinje i pipuni –​ cate voće ili povrće? Biologija ih svrstava u porodicu tikava pa bi onda lubenica, ako ćemo vjerovati znanosti, bila povrće poput pamidore, paprike ili krastavca, ali to sada više nije ni bitno, važno je da je ukusna i slatka i da je dobro rodila.

I stvarno, na nepreglednim poljima nedaleko od ušća Neretve lubenica ima ko kamenja, svakakvih sorta i veličina. Ima malih mini sorta – solinda, koja teži tek do dva kilograma i namijenjena je isključivo za jednu osobu.

– Evo pogledajte je. Mala, a slatka i ukusna. To vam traže Skandinavci. Oni vole sve nešto minijaturno, sitno – govore proizvođači lubenica, koje već u ranim jutarnjim satima zatičemo na parcelama u berbi.

Mini lubenice su tek u začetku u Neretvi gdje ipak dominiraju one naše starinske dinje. Sa zeleno-žutim šarama ponekad su teže i od dvadeset kilograma. Brati lubenice nije nimalo lagano, ali baca se “s ruke na ruku”. Vrućina je i ne može se raditi čitav dan. Ustaju jako rano, već oko 4.30, i čim se malo razdani kreću u berbu, koja završava oko 9 sati. Onda slijedi pakiranje ubranih lubenica i vožnja na otkupe, tako da svježe ubranu lubenicu ljubitelji ovoga voća već sutradan mogu imati na svojim stolovima.

ZASLANJENO TLO

Ovogodišnjim urodom je zadovoljan i Ante Šuman iz Komina.

Zasadio je više od sedam hektara lubenica i očekuje obrati oko 500 tona. Velika je to količina, ne samo u lokalnim već i državnim okvirima.

– Ma neka Hajduk bude dobar ko ove naše lubenice i neće biti nikakvih problema – kaže dok otvara jednu od dvadesetak kilograma, ovalnog oblika s tankom korom istančanog sjaja.

– Nećete otići dok je ne probate. Morate!

– Ma neka Hajduk bude dobar ko ove naše lubenice i neće biti nikakvih problema – kaže dok otvara jednu od dvadesetak kilograma, ovalnog oblika s tankom korom istančanog sjaja.

– Nećete otići dok je ne probate. Morate!

I zbilja, čim je načeo počele su nas nadlijetati ose koje je privukao slatki sok i grimiznocrvena boja.

Nova je to genetika lubenice, a i sorte su zanimljivih imena. Solinda, fantasia, roman, mirsini. Lubenica se kalemi na tikvu jer daje veći ukupan urod i otporna je na oboljenja. Tako veličinu lubenice određuje podloga tikve, a u najčešćim slučajevima uzima se tikva sorte vrg, koja se potvrdila iznimno pogodnom u proizvodnji lubenica i ostalog vriježastog voća. Za naše čitatelje otkrili smo da velika lubenica od 20 kilograma nije nikakav GMO niti je prekomjerno tretirana kristalonima i umjetnim gnojivima, već joj “pogonsku snagu” daju vriježa tikve koja “rađa” plod lubenice.

Sve vrste lubenica podnose uvjete proizvodnje u dolini Neretve. Odgovara joj rahlo humusno tlo pomalo zaslanjeno, ali i voda u kojoj također ima soli. Nedaleko od ušća Neretve lubenice se sade na parcelama koje su čak i do metar i pol ispod razine mora. To je meliorirano područje, o čemu svjedoče školjke koje se mogu naći u nasadima.

– Lubenica je jedina biljka kojoj ne škodi slana voda. Ma još su slađe kada se takvo vodom zalijevaju –​ pojašnjava nam Ante, koji je u ovo sve krenuo s prijatelj iz školskih klupa Robertom. Oni zajednički rade jer pojedinac sam ne može. Formirali su od svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nešto poput male zadruge i “kooperacija” im se itekako isplati. A Bogu hvala, dobro je i rodilo.

OTKUPNA CIJENA DOBRA

– Zadovoljan sam prinosom, kvaliteta je dobra, a i cijena nikad bolja. Lubenica je došla na rod dosta rano i odmah se vidjelo da je dobra kvaliteta, puno bolja nego prošlih godina. Na svu sreću uspjeli smo istisnuti uvoz i sada je na tržištu dominantna naša domaća lubenica – zadovoljan je Ante.

Otkupna cijena dinja drži se još uvijek na oko dvije kune za kilogram. Očekuje da će intenzivna berba potrajati do prve polovine kolovoza. Bit će lubenica i kasnije, ali u manjim količinama.

Više na portalu Slobodna Dalmacija.

Piše: Stanislav Soldo / SD
Foto: Ante Čizmić

OGLAS