Objavljena je presuda disciplinskog suda o Matku Klariću, načelniku policijske postaje u Grudi koji je optužen za počinjenje više težih povreda službene dužnosti. Proglašen je krivim po sve tri točke za koje ga se teretilo i određen mu je prestanak dužnosti, odnosno smijenjen je, piše Index.hr.

Podsjetimo, Klarića se tereti da je seksualno uznemiravao policajke, o čemu su prve pisale Index Istrage. Uz to, tereti ga se da je kolegice koje su druge vjeroispovijesti prisilio da idu u katolički samostan. Također ga se teretilo da je kriminalce pustio da prelaze preko granice.

Umjesto da načelnika Klarića udalji iz postaje, šef dubrovačke policije Ivan Pavličević odlučio se samo na pokretanje disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića.

Uz to, iz Sindikata policijskih službenika potvrdili su nam kako su im se obratili policajci koji su svjedoci u tom disciplinskom postupku protiv načelnika Matka Klarića. Naime, žalili su se da im se pokušao onemogućiti dolazak na ročište 25. siječnja ove godine tako da se šestorici svjedoka od strane rukovoditelja nije željelo osigurati prijevoz na sud u Split na kojem se sudi načelniku Klariću.

Na disciplinskom sudu u Splitu je ispitano šest svjedoka.

“Inkriminacija koja se načelniku stavlja na teret nije samo seksualno uznemiravanje, još postoji inkriminacija koja se odnosi na zloporabu položaja i ovlasti, pitanje stranih državljana koji su ušli preko državne granice. Ta inkriminacija sa sobom vuče ne samo diskrecijsko pravo načelnika dubrovačke policije na koje se on pozvao da može ili ne mora udaljiti načelnika postaje, nego je morao. Upravo ćemo zato mi kao sindikat inzistirati na odgovornosti načelnika koji nije načelnika granične policije udaljio iz službe”, rekao je novinarima šef sindikata Mario Puškarić

Odvjetnik Darko Obradović kazao je nakon izricanja presude da je šokiran.

“Mi smo šokirani odlukom, ali smo to očekivali s obzirom na medijsku hajku. Nama je najčudnije što su svjedoci danas izjavili sasvim suprotno od onoga što je bilo tijekom istrage. Priznali su da nije bilo seksualnog uznemiravanja. Naravno da ćemo se žaliti. Ja više ne znam gdje je pravo i pravda u ovoj državi. Nisu prihvatili dosta naših dokaza, bilo je procesnih pretpostavki za odgodu”, kazao je Klarićev odvjetnik, piše Index.hr.