Svi koji planiraju na put izvan Hrvatske moraju znati – od danas vrijede nova pravila. Svi koji prelaze državnu granicu od ponoći imaju dodatnu obvezu. Nova pravila vrijedit će najmanje do 15. prosinca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Načelnik uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ničeno za Dnevnik Nove TV objasnio je sinoć kako je od ponoći na snazi mjera koja na drugačiji način kategorizira putnike koji ulaze u Hrvatsku – ne više sukladno državljanstvu pojedine osobe, nego sukladno području iz kojeg dolaze.

“Dakle, EU agencija za prevenciju i praćenje bolesti svakog četvrtka izdaje jednu mapu zelenih i crvenih područja. Ovisno o stanju u pojedinom području u EU s tih područja, iz tih europskih regija, će se moći ulaziti u Hrvatsku s PCR testom ili bez njega. Trenutno, recimo, obitelj iz Njemačke koja dolazi u Hrvatsku bi morala ući u Hrvatsku s negativnim PCR testom. Kao i u prošloj odluci postoji čitav niz iznimki, koje se primjenjuju na zdravstvene radnike, prekogranične radnike, učenike”, kazao je Ničeno.

Treće zemlje

Objasnio je kako državljani Europske unije koji ulaze u Hrvatsku iz područja trećih zemalja, recimo BiH, imaju privilegiju ulaska kako žele.

“Državljani trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz trećih zemalja moraju imati opravdan razlog za ulazak u Hrvatsku, a hrvatski državljani iz BiH primjerice moraju imati negativan PCR test“, kaže Zoran Ničeno.

Što je s osobama u tranzitu?

“Osobe u tranzitu imaju 12 sati da izađu iz Hrvatske, za druge kategorije osoba je fleksibilno, gledaju se razlozi njihovog prekograničnog putovanja”, rekao je Ničeno.

Odluku Nacionalnog stožera možete pročitati OVDJE.

OGLAS