U 9 sati održala se konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu, ali i strašnom potresu koji je jučer pogodio Zagreb.

Stožer se bavi s dvije krizne situacije, kazao je ministar Božinović. – Naši podaci govore da je 27 ozlijeđenih u potresu, od čega je 18 teže. 12 osoba je hospitalizirano. Djevojčica je u kritičnom stanju, dodao je.

Prema izvješću o broju potresa, od jučer u 6 do jutros u 3 bilo je 37 potresa, što je očekivano, dodao je Božinović. Upozorio je da građani trebaju biti oprezni jer je Zagreb sada seizmološki aktivno područje.

52 nova slučaja korone

Ministar Beroš je kazao kako od jučer u 16 sati imamo 52 nova slučaja, što je ukupno 306 bolesnika.

Capak je kazao da su dva od tri laboratorija pretrpila oštećenja te zato nije bilo moguće obaviti dijagnostiku.

– Otvoreni su laboratoriji u Rijeci i Osijeku. Epidemiološku situaciju ćemo znati popodne, rad službe nije došao u pitanje iako je zgrada broj 2 znatno oštećena, kazao je šef HZJZ-a.

– Stožer je donio odluku o podizanju rada epidemioloških službi na najvišu razinu. Svi epidemiolozi su u trajnoj pripravnosti”, dodao je Capak.

Ministar Beroš kazao je da se zdravstveno stanje oboljelih nije pogoršalo. Pet osoba je na respiratoru.

Zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta

Najavio je odluku koju će potpisati, a to je zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta.

– Broj zaraženih raste, očekujemo daljnji rast, ovo su nužne mjere. Bitno je da su izuzeti iz toga oni koji su bitni za promet i kretanje robe i opskrbednevne migracije u bitnim službama, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbe plinom i strujom, novinari, hitna medicinska skrb, kazao je Božinović.

Svaki put kad vidimo da se neka mjera krši, donijet ćemo još strože mjere, kazao je ministar Božinović.

Ono što je cilj, širenje zaraze se može spriječiti samo ako se boravi u kući. Stoga je HZJZ izdao posebnu preporuku o tome kako bi se ljudi u kućanstvima trebali ponašati kako ne bi širili zarazu, zaključio je Božinović.

Danas je zadnji dan kada se može odvijati međugradski promet, i osobnim automobilima i svaki drugi način. Molim poslodavce da budu racionalni kada će tražiti dozvole za svoje radnike. Budite odgovorni i racionalni, neka to budu samo osobe koje baš moraju putovati, kazao je Božinović.

Na upit smiju li se vratiti Zagrepčani koji su pobjegli od potresa, kaže kako broj građana nije toliko velik.

To je refleksna reakcija, ima ih više nego što smo očekivali. Ti građani će se moći vratiti, odluka može stupiti na snagu odmah, ali dat ćemo vremena tijekom dana da se vrate doma, kazao je Božinović te dodao da povratak tih građana neće biti upitan.

Na kraju je poručio svima: Ostanite doma!