Na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, u župi Svetog Stjepana Prvomučenika Slivno Ravno, održati će se 22. po redu ‘Vodički festival žudija’.

Naime, posljednji ‘Vodički festival žudija’ održan uživo bio je u Oklaju 2019. godine. Slijedećih godina, zbog tadašnje situacije i uvedenih mjera zaštite od korona virusa, festivali se nisu održavali osim putem interneta. Prošle godine održan je susret predstavnika žudija iz drugih župa u Vodicama s obzirom da je prvi susret žudija bio u Vodicama 2001 godine, te je iz susreta prešao u smotru žudija, a poslije u festival, tako je dogovoreno da se čuvari Kristova groba okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ove godine festival se nastavlja te se očekuje dolazak čuvara Kristova groba iz više od 30 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo, objavio je Dalmatinski portal.

OGLAS