Trenutno stanje vodotoka na području Grada Mostara je stabilno i kako navode u Centru civilne zaštite HNŽ nisu imali prijava po pitanju ugroženosti ili prijetnji od poplava po stanovništvo ili materijalna dobra.

Na području Čapljine postavljene su vreće kod ugrožene obiteljske kuće kraj rijeke Trebižat, u naselju Struge, zbog visokog vodostaja. Vodostaj rijeke Trebižat, prema posljednjim mjerenjima u hidrološkoj postaji Humac, iznosio je 328 cm. Odstupanja su zabilježena i na rijeci Jasenici gdje je vodostaj iznosio 153 cm.

Narančasti meteoalarm za područje Hercegovine

U BiH je upaljen narančasti meteoalarm zbog obilnih padavina, piše na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je naglašeno, upozorenje se odnosi na četvrtak, 9. prosinca i to za područja Hercegovine te centralne i jugozapadne Bosne. Prema današnjoj prognozi od 7. prosinca 2021. za područje Hercegovine se prognozira 50 do 80 litara padavina po metru kvadratnom.

Za centralnu i jugozapadnu Bosnu prognozira se 25 do 50 litara padavina po metru kvadratnom.

Budite spremni!

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u obskrbi električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna i evakuacija. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi! Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – naglašeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi Bljesak.info.