U četvrtak, 6. lipnja 2024. g. u 20 sati bit će otvorenje izložbe Arheološko blago Cetine u Arheološkom muzeju Narona u Vidu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Arheološko blago Cetine je zajednička izložba Muzeja triljskog kraja i Muzeja Cetinske krajine – Sinj. Autorice izložbe su arheologinje Sanje Budić Leto i Darije Domazet. Cilj izložbe je javnosti prezentirati nalaze koji proizlaze iz korita rijeke, a čuvaju se u fundusima muzeja u Trilju i Sinju. Navedeni su pokretni nalazi samo dio „blaga“ jer pravo bogatstvo leži u spoznajama i saznanjima o stanovnicima Cetinske krajine u kasnom brončanom i ranom željeznom dobu – Delmatima.

Izložba je podijeljena u nekoliko tema koje čine cjelinu te govore o načinu života prapovijesnih zajednica, delmatskom ratniku i sukobima s Rimom, njihovim vjerovanjima i običajima te bitnim geostrateškim odrednicama. Eksponati su popraćeni suvremenim vizualnim pomagalima i fotorealističnim vizualizacijama koje je za potrebe izložbe izradila tvrtka Simpert iz Slavonskog Broda i Fotobrk iz Sinja.

Gostovanje ove zanimljive izložbe u Vidu omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Dubrovačko-neretvanska županija.

Izložba će za javnost ostati otvorena do 9. rujna 2024. godine.

OGLAS